Избори 2024

Водещи новини

Официална градска церемония по изпращането на 2022 г.

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Официална градска церемония по изпращането на 2022 г.

На 31.12.2022 от 22:00 ч. до  02:00 ч. на 01.01.2023 г., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ –  Официална градска церемония по изпращането на 2022 г.

Последователност на участниците:

22:00 ч.  – „Уикеда“
22:45 ч.  –  „Тангра“
23:35 ч. – Фолклорен ансамбъл „Тракия“
23:50 ч. – Директно излъчване на новогодишното обръщение на Президента на  Република България
00:05 ч.  – Фолклорен ансамбъл „Тракия“
00:30 ч. – Били Хлапето / Мила Роберт

Водещ: Деян Славчев – Део

Представяне на изпълнителите:

Група Уикеда

„Уикеда“ е българска музикална група, създадена в Божурище през 1998 г. Стилът им, който трудно може да се определи дори и според самите музиканти, представлява хибрид от рок, ска, реге, фънк, пънк и други стилове с български фолклорни елементи. По- известни парчета на групата са – „А ние с Боби двамата пием кафе“, „Уиски с фъстъци“ и „Мари-Анна“.

Групата съществува с това име и концепция от 1998 г. и е сформирана от Ерол Ибрахимов, Росен Григоров и Михаил Михайлов. Преди това тримата са свирили заедно в няколко групи със стилово ориентиране към траш музиката, но с времето решават да се захванат с нещо по-различно, като звучене.

Още през същата година Уикеда започват да записват авторски парчета и не след дълго подписват договор с „AveNew Productions“. Така през 1999 г. на пазара излиза дебютният им албум „Революция“ под формата на касета и по-късно диск. Парчето „А ние с Боби двамата пием кафе“ бързо придобива популярност и оглавява челни места в класациите седмици наред, а списание „Нов Ритъм“ избира албума за един от 35-те най-добри български албума на всички времена.

Следват изяви по клубове и фестивали, а през 2000 г. записват и втория си албум „Затова, защото…“, който не отстъпва по-успех с 20 000 продадени копия. Третият албум на групата излиза през 2001 г. под лейбъла „Vitality Music Ltd.“. Дискът представлява комбинация от стари и нови парчета и се казва „… дотук“. Издаването му е подкрепено с турне в Европа (Чехия, Германия, Унгария), като още по време на турнето групата пуска сингъл от предстоящия си албум „Осъзнай се класово“. Песента „Обичам“ е включена в саундтрака към филма „Пансион за кучета“ (2001).

Четвъртият албум е издаден през 2003 г. от „Trivalent Production Ltd.“ и съдържа 10 изцяло нови парчета и 1 бонус трак с едноименното парче от албума на английски език. Петият и последен албум на Уикеда излиза през 2004 г. и е съставен почти изцяло от парчета на английски език. През годините групата претърпява леки промени в състава и прави многобройни концертни изяви в страната и извън нея.

Награди:

През 1998 година на годишните награди на телевизия ММ печелят награда за „Най-добър дебют на 1998 г.“.

През 2000 година Уикеда печелят още 2 награди от телевизия ММ – „Най-добра група за 1999 г.“ и „Най-добър рок-албум за 1999 г.“

Група Тангра

„Тангра“ е българска рок-група, създадена от Константин Марков и Александър Петрунов през 1976 г. През нея минават Цветан Владовски – Чочо, Станислав Сланев – Стенли, Вили Кавалджиев, Людмил Христов, Илия Караянев (Личо Стоунса), Тенко Славов, Дани Ганчев, Валери Миловански, Вълко Андреев и много други.

Известни хитове на „Тангра“ с Чочо Владовски са „Любовта без която не можем“, „Нашият град“, „Богатство“ и др.

В първия ѝ състав са Александър Петрунов (вокал), Константин Марков (бас китара), Илия Караянев (Личо Стоунса) (китара) и Антон Бубев (ударни). В началото на декември 1977 г. към тях се присъединява Тенко Славов, като китарист, който за периода от шест месеца записва три негови композиции с групата: „Южно море“, „Ти си живот, ти си съдба“ и малко преди да напусне Тангра през май 1978 г. той представя песента си „Ако имаш време“ на „Младежкия конкурс за забавна песен“, която печели първа награда. За представянето на този конкурс, към групата са се присъединили Константин Атанасов (акустична китара) и Васил Найденов (клавишни инструменти). „Ако имаш време“ става голям хит и с това популярността на групата нараства значително.

През 1979 г. Александър Петрунов (Сашо Гривната) емигрира и на негово място вокал става Вили Кавалджиев. С него групата записва песента на Константин Атанасов „Очакване“, която печели младежкия конкурс същата година. В тази песен на клавишните свири известният поп певец Васил Найденов. В края на 70-те групата заминава за Канада, където в продължение на три месеца свири на Световното изложение.

През 1980 г. вокал на Тангра става Чочо Владовски. Първият хит на Тангра с него е „Нашият град“ по музика на Борис Карадимчев. По-късно „Нашият град“ става част от саундтрака на филма Оркестър без име. Песента е представена в предаването Всяка неделя и се завърта по радиото и телевизията. Следващия голям хит става „Богатство“, а през 1982 г. групата издава дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“. В концертните изпълнения няма доминиращи клавишни и така песните звучат в по-агресивен стил и с по-различни аранжименти от студийните записи. В края на 1983 г. Тангра се разделя с Чочо Владовски и Борислав Цонев и решава да смени коренно стила си от поп рок в ню уейв. В групата са поканени Йордан Ганчев (Дани Ганчев) (клавишни инструменти), Валери Миловански (китара) и Станислав Сланев – Стенли (вокал).

През 1985 г. Тангра печелят Младежкия конкурс за забавна песен с песента „Оловния войник“ (на Константин Марков), която става и един от най-големите хитове на групата с вокал Станислав Сланев – Стенли. През 1986 те издават и втория си албум „Тангра II“. В хитове се превръщат песните „Жулиета“ (на Йордан Ганчев – Дани), „Делник“ (на Константин Марков) и „Бъди какъвто си“ (на Йордан Ганчев – Дани, Константин Марков. През 1986 г. Стенли напуска групата и става вокал на Спринт. Същата година соло вокалист на Тангра става Светослав Славев, който продължава до края на съществуването на групата.

В периода 1986 – 1990 г. Тангра свирят предимно в Норвегия, Холандия, Финландия и Германия в клубове, като през 1990 г. групата преустановява своята дейност, като част от членовете ѝ остават да живеят в западна Европа, а Константин Марков се завръща в България.

През 2016 г. групата се възражда от Константин Марков, Станислав Сланев и Йордан Ганчев.

Награди:

1978 – I награда от „Младежкия конкурс за забавна песен“ с песента „Ако имаш време“, композитор Тенко Славов, /соло вокал Александър Петрунов/

1979 – I награда от „Младежкия конкурс за забавна песен“ с песента „Очакване“, композитор Константин Атанасов, /соло вокал Вили Кавалджиев/

1985 – I награда от „Младежкия конкурс за забавна песен“ с „Оловният войник“, композитор Константин Марков, /соло вокал Стенли/

Фолклорен ансамбъл „Тракия”

Вече 46 години Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е гордост за жителите на град Пловдив и региона. Новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един  блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Музикалните и танцови изпълнения на ансамбъла ще бъдат представени от 25 артисти на сцената.

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и т.н. Ансамбълът си е създал международно име в световната култура -едно уникално постижение за град Пловдив.

Някои от последните награди в чужбина са:август 2007, 37 Festival Mondiale del Folklorе, 37World Folk Dance Festival – Gorizia – Italy – ОSKAR DEL FOLKLORE – две първи награди за танц и музика, юли 2004, 18th International Golden Karagoz Folk Dances Compettition – Bursa – Turkey – първа награда за танц; февруари 2004, 49th International Festival of Folklore – Agrigento – Italy – първа награда за костюм, юли 2003 Festival des Folklores du Monde Alencon – France – първа награда за най-добра хореография на Даниела Дженева; Юни 2002, XXIes sacres du Folklore Reims- France – специална награда за авторство на танц; април 2002 First Malta International Folk Festival – три първи награди за музика, танц и костюм.

Хорът на „Тракия”, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата „Мистерията на българските гласове”, имаше огромен успех при първото представяне на България в зала „Олимпия” в Париж през 1990 г. и бе номиниран за наградата „Грами” и се нареди на трето място в класацията на „Билборд”. От създаването до сега „Тракия” е отличен с всички държавни отличия и награди. За последните години това са:

2005 г. – „Кристална лира”- награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерство на културата за спектакъла „Хубава Яна”

2005 г. – „Награда Пловдив” – в областта на музиката и танца 2000 г. – „Златна лира” – на СБМТД

2000 г. – „Кристална лира” – за върхови постижения в танцовото изкуство.

Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десетсерийният филм “Танците на българина” и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти за българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, танци и костюми.

Ансамбъл „Тракия” традиционно присъства в Националния културен календар на Министерство на културата. Негова цел е да бъде контрагент на културна комуникация чрез концерти на живо и с представянето си пред електронни медии – национални и местни, задоволявайки духовните потребности на по-широк кръг от социални групи на населението, населяващи по-отдалечени краища на страната. Да се стреми към приобщаване на европейските културни ценности със своята уникалност, като част от европейската цивилизация.

От създаването си до днес „Тракия” е явление в националната ни култура и „лице” на град Пловдив, присъствайки на всички значими форуми с изяви при откриването им или със самостоятелни концерти.

Деян Славчев – Део

Део, е български телевизионен водещ. Водил е музикалното предаване „Джубокс“ по БНТ 1, както и „Джубокс: любовни квартири“, „Рекламна пауза“ и „Големите 10“ по същата телевизия. Бил е един от водещите на предаването „Това го знае всяко хлапе“ заедно с Димитър Павлов.

Понастоящем е водещ на „Спорт Тото“ по bTV, като преди това е водещ на излъчваните по БНТ тиражи.

Има награда за Цялостен принос в хип-хопа на годишните награди на 359Awards 2016. През 2008 година се снима отново във водеща роля на филма „Прогноза“, режисиран от Зорница София.

Део побеждава в благотворителното шоу на Нова Телевизия Vip Brother 3 на 10 май 2009 г. Малко по-късно издава свой собствен албум – „Това съм аз“.

Есента на 2011 година се завръща като водещ на шоу в телевизионния ефир – „X Factor“ по Нова ТВ.

Не е участвал в програмата за Нова година в Пловдив през последните 5 години.

Награди:

Награда за Цялостен принос в хип-хопа на годишните награди на 359Awards 2016

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив