Избори 2024

Водещи новини

За първи път компакт диск на Илия Аргиров

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Илия Аргиров

Възможно ли е на 78 години да влезеш в студио, да запишеш 11 песни и гласът ти да звучи, както в младите години? Своебразният музикален рекорд постави легендарният народен певец Илия Аргиров. Тези дни излезе новият компакт диск „Моите песни” на дългогодишния солист на ансамбъл „Пирин”. За да сме по-точни – това е първият му компакт диск, тъй като никога до сега негови песни не са издавани на такъв вид носител. След повече от 20 години големият изпълнител на македонски песни записа наново единадесет от най-популярните си хита. Харесващите народната музика могат да си купят албума с емблематичните песни на Илия Аргиров, чийто специфичен, топъл, галещ душата глас ще направи коледните и новогодишните празници още по-задушевни и радостни. Дискът се продава в музикалните магазини, може да се поръча и по интернет на www.doubledmusic.eu.

В него са включени 12 песни, като първите три Илия Аргиров е записал през февруари, а останалите в края на месец септември тази година. Почитателите му с радост ще си припомнят най-популярните и обичани „Лиляно моме”, „Зайди, зайди ясно сонце”, “Горо ле, горо зелена”, “Три години либе”, “Ой, девойче”, “Аиде, айде моме Стойне”, знакови за неговото творчество. В диска има и дует с Любка Рондова, другата емблема на народната ни музика. Интересен факт е, че преди години те са пяли заедно на сцената, но никога не са правили запис заедно. Сега, вече и двамата на възраст, влязоха в студиото, за да изпеят „Убавото Стойне”.

В албума е включена и самостоятелна песен на сина на Илия Аргиров – рокаджията Димитър, както и дует на двамата – “Заспала е Янка, Яница”. Автор на аранжиментите е Никола Ваклинов. Записите са направени в студиото на Double D Music – София. Продуцент на диска е Димитър Аргиров. Той е вторият от трилогията „Три диска с най-хубавите песни на Илия Аргиров”. Първият е на пазара от няколко месеца – „Песните на баща ми”, самостоятелен албум на Димитър Аргиров. Последният диск – „Нашите песни” е предвиден да излезе през пролетта на 2010 г.

Трилогията се издава с изцяло лични средства на Димитър Аргиров. „Идеята за нея се роди след като веднъж случайно потърсих информация за баща ми в интернет”, споделя Митко, известен хард рок и хеви метъл певец, първият вокал на група „Епизод”, който от 20 години живее в Италия. „Нямаше нито една негова снимка, въпреки че 35 години е бил солист на ансамбъл „Пирин”. Доста се огорчих и ядосах. Иначе идеята да пея народни песни се е въртяла в главата ми. Но това беше конкретен повод да започна да правя нещо. Неговите песни са ме съпътствали през целия ми живот. Знам ги всички до една и ги пея навсякъде – по събирания, под душа, в къщи и т.н. Това, че пея метал не ми пречи. Прекалено много са ми влезли под кожата и двата стила, че някак си като пея народни песни се „преобразявам”, не знам как да го обясня. Миналото лято взех решение да направя нещо, за да не остане баща ми забравен, да възродя обичаните от всички мелодии, да се запеят пак неговите песни и хората да се радват на тях. Първите 2 песни записах през зимата в студиото на „Епизод” с Драго Драганов като тонрежисьор. После още четири и още четири. Много съм благодарен на композитора Никола Ваклинов за разработките – направи ги в типично македонски стил, „скопско” звучене, с голям професионализъм и чувство. По-късно Драго Драганов създаде Double D Music и албума го смесихме с него, той стана и издател, въпреки че досега беше работил само с рок групи. Повярвахме в този проект и го осъществихме с много труд и нерви и безброй мои пътувания Милано – София. Първият диск от трилогията, който е основно с мои изпълнения, излезе в началото на месец юни. Сега вече на пазара е и първият диск на баща ми. Неговият последен самостоятелен албум е излязъл преди повече от 16 години, през 1993 г., на аудиокасета, но със записи, правени преди години. Преди да влезе в студио тази година последните осъществени на живо записи с Илия Аргиров са от 1994 г. с оркестър „Веселие” от Габрово и също са на аудиокасета, но това е албум на оркестъра. Почитателите му сигурно пазят и дългосвирещите плочи на Балкантон (последната е от 80-те години).”

За повече информация може да пишете на Димитър Аргиров: [email protected]

Катя Стайкова, журналист

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив