Община Пловдив има готов План за устойчива градска мобилност

Интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни транспортни решения, гарантиращи качествена услуга на хората и бизнеса в община Пловдив, предлага Планът за устойчива градска мобилност, който авторският колектив представи пред общински съветници и журналисти. „За първи път разполагаме с такъв стратегически документ с визия до 2032 г., който ни дава възможност за планиране на градската мобилност във всичките нейни аспекти за безопасен и достъпен транспорт, за по-чист град. Планът е и задължително условие, за да кандидатстваме за финансиране по европейски програми за закупуване на електрически автобуси за новото ни общинско дружество „Екобус“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов. Направен е задълбочен анализ върху събрания богат набор от данни – за всички участници в движението, посоки и дестинации вътре в града, към по-близки и далечни селища в областта и в страната, колко и предимно кои хора ходят пеш, карат велосипед или кола. Близо 45 процента например, повечето от които мъже, се придвижват с автомобил и пътуват в него сами. Ученици, жени и пенсионери по-често използват градския транспорт или са пешеходци. Преобладаващият процент пътуващи са в посока към местоработата или от кварталите – към центъра на град. Предложени са 103 мерки с прогнозен бюджет от 1,237 милиарда лева, като годишно се реализират по 10 […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Община Пловдив има готов План за устойчива градска мобилност

Интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни транспортни решения, гарантиращи качествена услуга на хората и бизнеса в община Пловдив, предлага Планът за устойчива градска мобилност, който авторският колектив представи пред общински съветници и журналисти.

„За първи път разполагаме с такъв стратегически документ с визия до 2032 г., който ни дава възможност за планиране на градската мобилност във всичките нейни аспекти за безопасен и достъпен транспорт, за по-чист град. Планът е и задължително условие, за да кандидатстваме за финансиране по европейски програми за закупуване на електрически автобуси за новото ни общинско дружество „Екобус“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Направен е задълбочен анализ върху събрания богат набор от данни – за всички участници в движението, посоки и дестинации вътре в града, към по-близки и далечни селища в областта и в страната, колко и предимно кои хора ходят пеш, карат велосипед или кола. Близо 45 процента например, повечето от които мъже, се придвижват с автомобил и пътуват в него сами. Ученици, жени и пенсионери по-често използват градския транспорт или са пешеходци. Преобладаващият процент пътуващи са в посока към местоработата или от кварталите – към центъра на град.

Предложени са 103 мерки с прогнозен бюджет от 1,237 милиарда лева, като годишно се реализират по 10 мерки за 124 млн. лв., с които се цели намаляване на трафика чрез изграждане на нова и подобряване на сегашната пътна инфраструктура за по-добрата свързаност между районите и съседните селища, чрез въвеждане и модерни и ефективни интелигентни системи за управление. Необходимите средства могат да бъдат привлечени по проекти на национални компании, като НКЖИ и АПИ например, или от държавния бюджет, тъй като устойчивата градска мобилност на Пловдив е свързана също с изграждането и модернизацията на околовръстните пътища и железопътната инфраструктура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини