Община Пловдив беше домакин на конференция на тема Интелигентните градове

„Интелигентните градове – бизнес, научна общност и местна власт с обща визия за бъдещето с акцент към висшето образование“ беше темата на първата научно-практическа конференция, организирана от Община Пловдив и Университета за национално и световно стопанство (УНСС), в партньорство с Vivacom. Основни акценти на събитието бяха инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) за преработване и предаване на големи бази данни и широколентова инфраструктура, които изискват високоефективна мобилна мрежа, както и изискванията за капацитет, сигурност и качество на мобилната връзка при създаване на системни вътрешноградски структури за обмяна на значителни по обем бази данни. Приветствена реч към участниците отправи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който подчерта важната роля на взаимодействие между бизнеса, общините и образователните институции. Той разказа и за добрите примери за дигитализиране на някои от основните процедури в университета, сред които онлайн система за кандидатстване и записване на студентите. Участие в конференцията взеха още началникът на отдел „Канцелария на кмета и протокол“ Мирослав Беляшки, доц. Георги Николов от УНСС, старши мениджърът на „Корпоративни продажби“ към Vivacom Росен Христов, председателят на УС на кооперация „Панда/Office 1” Елка Каменова, Яни Гебеджелиев от „Телелинк“, деканът на Агрономическия факултет към Аграрен университет – Пловдив доц. д-р Атанас Севов, директорът на […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Община Пловдив беше домакин на конференция на тема Интелигентните градове

„Интелигентните градове – бизнес, научна общност и местна власт с обща визия за бъдещето с акцент към висшето образование“ беше темата на първата научно-практическа конференция, организирана от Община Пловдив и Университета за национално и световно стопанство (УНСС), в партньорство с Vivacom.

Основни акценти на събитието бяха инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) за преработване и предаване на големи бази данни и широколентова инфраструктура, които изискват високоефективна мобилна мрежа, както и изискванията за капацитет, сигурност и качество на мобилната връзка при създаване на системни вътрешноградски структури за обмяна на значителни по обем бази данни.

Приветствена реч към участниците отправи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който подчерта важната роля на взаимодействие между бизнеса, общините и образователните институции. Той разказа и за добрите примери за дигитализиране на някои от основните процедури в университета, сред които онлайн система за кандидатстване и записване на студентите.

Участие в конференцията взеха още началникът на отдел „Канцелария на кмета и протокол“ Мирослав Беляшки, доц. Георги Николов от УНСС, старши мениджърът на „Корпоративни продажби“ към Vivacom Росен Христов, председателят на УС на кооперация „Панда/Office 1” Елка Каменова, Яни Гебеджелиев от „Телелинк“, деканът на Агрономическия факултет към Аграрен университет – Пловдив доц. д-р Атанас Севов, директорът на Национална търговска гимназия – Пловдив Весела Цекова, мениджърът на „Човешки ресурси“ към „Латекоер“ България Елена Стоянова и изпълнителният директор на сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова.

Мирослав Беляшки коментира опита на Община Пловдив по реализиране на концепцията за интелигентните градове и подчерта, че Пловдив е в топ 50 на умните градове с иновации в образованието и е отличен с реномираната американска награда „Smart50“.

„Пловдивските училища са лидери в модернизацията на българското образование и това се открои особено ясно по време на дистанционното обучение. Целенасочената модернизация на учебния процес превърна града ни в лидер на използването на съвременни технологии в класната стая не само в България, но и в Европа“, заяви Беляшки.

Той припомни, че преди 3 години Община Пловдив разработи и първия в страната общински колцентър, който е напълно безплатен за всички граждани като целта е те да получат търсената от тях информация само с едно обаждане на телефон 0800 112 32.

Smart city развитието, базирано на интелигентни и устойчиви 5G решения, коментира старши мениджърът на „Корпоративни продажби“ към Vivacom Росен Христов. Той обясни, че основните фактори, които превръщат един град в „умен“, са градското видеонаблюдение, професионалните WiFi решения в полза на граждани и администрация, мониторинг на качеството на въздуха, дигиталното образование и заяви, че Пловдив е един от лидерите в страната по отношение на „умни решения“.

На събитието присъстваха над 80 представители на бизнеса, средното и висшето образование, които обмениха добри практики и обсъдиха бъдещи партньорства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини