Избори 2024

Водещи новини

ОбС гласува нужните около 4 млн. лв. за старта на електронната система на таксуване

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съвет - Пловдив - сесия - гласуване
Снимка: Община Пловдив

ОбС на Пловдив гласува нужните около 4 милиона лева за старта на електронната система на таксуване в градския транспорт. Това стана с гласовете на 33-ма съветници, а 5-ма бяха против.

Един от тях  – независимият Слави Георгиев аргументира отказа си, като отново изтъкна недоволството си, че в обществената поръчка се предвижда 20% от бъдещите приходи на „Синя зона“ да отиват във фирмата изпълнител – „Тикси“.

„Ако това бъде прието днес, то ще бъде незаконосъобразно, защото трябва преди това да се промени общинската наредба за реда за паркиране и престой на МПС-та“, заяви съветникът.

В отговор ресорният заместник-кмет Тодор Чонов призна, че условията не са добре обяснени в поръчката и обясни, че от по-голямата част – около 16% ще отиват в мобилния оператор.

От „Демократична България“ Пловдив също не подкрепиха предложението.

С гласовете на мнозинството парите все пак бяха осигурени от ремонта на улица „Царевец“ и от отчуждаване на имоти. Точката предизвика ожесточени дебати в местния парламент. В изказването си председателят на групата съветници на ГЕРБ Йордан Илиев дори цитира част от омировата „Илиада“. След това изненадващо, по негово предложение, беше прието осигуряването на 5 милиона лева за нова инфраструктура в „Тракия“.

Съветниците не подкрепиха обаче вкараната за пореден път от кмета Здравко Димитров докладна записка община Пловдив да придобие зала „Строител“ срещу 5 млн. лева. Против сделката се обявиха и активисти от „Спаси Пловдив“, които присъстваха на сесията на местния парламент.

От групата на „Съюз за Пловдив“ също гласуваха против с мотива, че „харченето на милиони без ясни приоритети обрича на финансов колапс Пловдив“.

Точката за зала „Строител“ предизвика остри реплики и обиди между Слави Георгиев и кмета Здравко Димитров, заради което беше прекъснато заседанието. Съветникът обвини градоначалника, че оставя града със 160 млн. лв. задължения, а кметът го нарече „Палячо“.

Страстите се разгорещиха и по време на питането от страна на „Демократична България“ Пловдив какво се случва с почистването на коритото на река Марица в Пловдив. Владимир Славенски от групата съветници на обединението заяви, че бездействието на общината по отношение на казуса престъпно и поиска отговори какво се случва с последната обявена обществена поръчка през ноември, миналата година.

Кметът Здравко Димитров обвини в популизъм съветниците от ДБ Пловдив и за пореден път ги упрекна, че техните действия са причина за непочистването на реката. По отношение на обществената поръчка се изчаквало решението на съда, обясни градоначалникът.

По време на заседанието, от ВМРО пък поискаха осигуряването на 5 милиона лева за старта на строителството на ново училище в „Западен“, но предложението им беше отхвърлено.

Съветниците гласуваха обаче „за“ кандидатстване на общината за финансиране за Зоологическата градина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив