ЦИК: Няма нарушения при провеждането на местния вот в Пловдив през 2015 година

Няма нарушения при провеждането на местния вот в Пловдив през 2015 година. Това става ясно от отговора на ЦИК на подадено от Дарик Пловдив заявление по ЗДОИ. Че въпросните избори са манипулирани заяви на 9 май в профила си във Фейсбук Деница Чингарова – тогавашната председателка на ОИК Пловдив от квотата на ГЕРБ. В публикацията си тя посочи, че била „принудена със заплаха към децата си да фалшифицира изборите в полза на Иван Тотев и кметовете на пловдивските райони „Тракия“ и „Западен“ – Костадин Димитров и Димитър Колев – и тримата от партията на Бойко Борисов. На изборите тогава кандидатът на ВМРО – Славчо Атанасов, загуби балотажа с разлика от малко над 1400 гласа. В отговор на въпрос на Дарик от ЦИК разясняват, че според направената от тях проверка няма данни за извършени нарушения на изборния процес от членове на ОИК, вкл. и от председателя й Деница Чингарова. Сканираният протокол на Общинската избирателна комисия от 2.11.2015 година е подписан от всички членове на комисията без да е отразено „особено мнение“. Няма данни и за сгрешени протоколи от СИК-овете, посочено е още, че изборите са проведени в нормална обстановка. От отговора на ЦИК до Дарик става ясно още, че изборните книжа от вота […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
ЦИК - Централна избирателна комисия

Няма нарушения при провеждането на местния вот в Пловдив през 2015 година. Това става ясно от отговора на ЦИК на подадено от Дарик Пловдив заявление по ЗДОИ.

Че въпросните избори са манипулирани заяви на 9 май в профила си във Фейсбук Деница Чингарова – тогавашната председателка на ОИК Пловдив от квотата на ГЕРБ. В публикацията си тя посочи, че била „принудена със заплаха към децата си да фалшифицира изборите в полза на Иван Тотев и кметовете на пловдивските райони „Тракия“ и „Западен“ – Костадин Димитров и Димитър Колев – и тримата от партията на Бойко Борисов. На изборите тогава кандидатът на ВМРО – Славчо Атанасов, загуби балотажа с разлика от малко над 1400 гласа.

В отговор на въпрос на Дарик от ЦИК разясняват, че според направената от тях проверка няма данни за извършени нарушения на изборния процес от членове на ОИК, вкл. и от председателя й Деница Чингарова.

Сканираният протокол на Общинската избирателна комисия от 2.11.2015 година е подписан от всички членове на комисията без да е отразено „особено мнение“. Няма данни и за сгрешени протоколи от СИК-овете, посочено е още, че изборите са проведени в нормална обстановка.

От отговора на ЦИК до Дарик става ясно още, че изборните книжа от вота през 2015 в Пловдив град за кметове и общински съветници не се съхраняват – част от тях са архивирани, а неценните – унищожени.

Съгласно решението на комисията, потвърдено от Административния съд в Пловдив, с 49 127 действителни гласа за кмет на Пловдив на изборите през 2015 година е избран издигнатият от ГЕРБ Иван Тотев. Решението на Административния съд за резултатите от вота на 25 октомври и последващия балотаж на 1 ноември е потвърдено и от ВАС.

От ЦИК посочват още, че резултатите от изборите за общински съветници и кметове се оспорват, съгласно чл.459 от ИК, пред съответния Административен съд, в случая – в Пловдив.

По публикацията на Деница Чингарова се сезира и Районната прокуратура в Пловдив.

Ден след поста на Чингарова, съпредседателят на ВМРО Александър Сиди заяви, че тя трябва да получи статут на защитен свидетел, за да не ѝ се случи нещо. Той припомни, че ВМРО атакува в съда местния вот от 2015 г. още тогава, но без резултат. Според него Чингарова е проговорила сега, защото давностният срок на престъплението „манипулация на изборни резултати“ е изтекъл, тъй като не се пазят нито бюлетините, нито протоколите от преди 8 години, което е видно и от отговора на ЦИК до Дарик.

Засега от ВМРО изчакват решението на прокуратурата по казуса.

Сигнал до ЦИК, както и до прокуратурата, подаде и депутатът от БСП Иван Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини