Избори 2024

Водещи новини

Най-новата детска градина в Пловдив днес официално отвори врати за близо 200 деца (ГАЛЕРИЯ)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Най-новата детска градина в Пловдив днес официално отвори врати за близо 200 деца. Тя се намира в район „Южен“ и ще функционира като филиал на ДГ „Малина“. На откриването присъстваха кметът Здравко Димитров, заместниците му Стефан Стоянов и Пламен Райчев, районният кмет Костадин Язов и духовници от Пловдивската митрополия.

Модерната сграда е изградена с общински средства, възлизащи на стойност 4,5 млн. лв., а стартът на строителството й започна през септември 2020 г. По време на откриването Здравко Димитров припомни, че новата градина е поредният изпълнен ангажимент към гражданите на Пловдив. Детската градина е за осем групи или около 200 деца. Половината групи са на единия, другата половина на втория етаж. Всяка група разполага със самостоятелни стаи за игри, съблекални, има басейн и спортен салон, обезпечено е и паркирането за родители с паркинг.

„С тази нова съвременна сграда вървим към решаването на един от големите проблеми на града ни, свързан с обучението на децата в т.нар. подблокови градини. Все още имаме близо 700 деца, които трябва да преместим в по-добри условия и затова в момента се изпълняват седем обекта“, коментира Стефан Стоянов и допълни, че плановете на администрацията са до края на годината да се разкрият още 500 места, където попадат и 4-годишните деца, които вече задължително трябва да бъдат обхванати в детските градини. Той припомни още, че в момента 11 хил. деца посещават детските заведения в града.

Районният кмет Костадин Язов съобщи, че от четирите подблокови градини в района му вече са останали две и предстои разширението на ДГ „Зорница“ за нови четири групи. „До края на годината ще започнем още една сграда, с което ще отговорим на 100% на Закона за предучилищното и училищното образование.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив