Мандатите в Пловдив и областта: 6 за ГЕРБ, 5 за ПП, 2 за „Възраждане“ и по 1 за останалите

Партията на Бойко Борисов запазва напълно електоралната си подкрепа в града и областта, въпреки, че води само с 0,3 %  пред „Продължаваме промяната“. За ГЕРБ са гласували отново близо 30 000 избиратели в града и малко над 26 000 в областта. Антивотът е за  ИТН, за които през юли 2021 г. гласуваха близо 30 000 пловдивчани, а на 2 октомври получиха малко над 5300 гласа. „Продължаваме промяната“, която водеше убедително на последните избори през 2021 г., сега губи от двата избирателни района общо над 15 000 гласа, а „Има такъв народ“ общо още 12 000, в сравнение с резултатите си от ноември м.г.  След големия срив през есента на 2021 г., на тези избори партията на Слави Трифонов губи още 6000 гласа, което е с повече от 50% спад в сравнение с последните избори миналата година. Цифрите показват, че гласовете от ИТН на предишните избори преливат сега към „Възраждане“. В Пловдив-област за „Има такъв народ“ са гласували също с около 6000 души по-малко. Третата политическа сила, която продължава да губи гласове от Пловдив и региона е БСП. Според данните от двата избирателни района партията на Корнелия Нинова се стопява с близо 3 500 гласа още. Любопитни са и данните са ВМРО, които имат впечатляващо ниски  резултати. Воеводите, от чиито редици бе бившият кмет на […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Пловдив - изглед

Партията на Бойко Борисов запазва напълно електоралната си подкрепа в града и областта, въпреки, че води само с 0,3 %  пред „Продължаваме промяната“. За ГЕРБ са гласували отново близо 30 000 избиратели в града и малко над 26 000 в областта.

Антивотът е за  ИТН, за които през юли 2021 г. гласуваха близо 30 000 пловдивчани, а на 2 октомври получиха малко над 5300 гласа.

„Продължаваме промяната“, която водеше убедително на последните избори през 2021 г., сега губи от двата избирателни района общо над 15 000 гласа, а „Има такъв народ“ общо още 12 000, в сравнение с резултатите си от ноември м.г.  След големия срив през есента на 2021 г., на тези избори партията на Слави Трифонов губи още 6000 гласа, което е с повече от 50% спад в сравнение с последните избори миналата година. Цифрите показват, че гласовете от ИТН на предишните избори преливат сега към „Възраждане“. В Пловдив-област за „Има такъв народ“ са гласували също с около 6000 души по-малко.

Третата политическа сила, която продължава да губи гласове от Пловдив и региона е БСП. Според данните от двата избирателни района партията на Корнелия Нинова се стопява с близо 3 500 гласа още.

Любопитни са и данните са ВМРО, които имат впечатляващо ниски  резултати. Воеводите, от чиито редици бе бившият кмет на града Славчо Атанасов, сега получават доверие от едва 901 избиратели. За „Атака“ цифрите са още по-лоши – само 349 пловдивчани са гласували за партията на Волен Сидеров, която през 2013 г. имаше дори по-добри резултати в Пловдив и областта от тези на „Възраждане“ днес.

За „Изправи се, България“ на Мая Манолова са дали гласа си по-малко от 1000 избиратели, а за КОД – едва 274.

Партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ печели в Пловдив и областта над 10 000 гласа повече, в сравнение с изборите през ноември 2021 г.  и е трета политическа сила в града и четвърта в областта.

8 590 жители от 16МИР и 17МИР са отишли до урните, за да покажат, че не подкрепят нито една от политическите сили.

Бивш председател и зам.-председател на парламента, екс премиери, вицепремиери и министри в битката за гласовете от Пловдив и региона

Жителите на Пловдив и областта избират 22-ма от депутатите в 48-то Народно събрание. Водачи на листите тук са доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев и заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин, бившият премиер Бойко Борисов, бившият служебен премиер Стефан Янев, Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебния кабинет на Георги Близнашки,  както и двама бивши регионални министри – служебният Виолета Комитова и  Гроздан Караджов.

Как ще се разпределят мандатите?

При тези резултати, изглежда ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ ще имат по 3-ма сигурни народни представители от Пловдив. „Възраждане“ – също има твърдо 1 мандат,  останалите партии, които влизат в 48-то НС – БСП, „Демократична България“ и „Български възход“ получават също по 1 в 16 МИР, съгласно разпределението по системата Хеър-Ниймайер. Не е изключено 11-ият мандат от града да отиде при ДПС, макар че за движението са гласували само 3 452-ма пловдивчани, а квотата за едно депутатско място е над 10 300 гласа.

ГЕРБ ще имат 3-ма народни представители и от 17 МИР Пловдив-област, по 2-ма – „Продължаваме промяната“ и БСП. 8-ият сигурен мандат е за „Възраждане“, а останалите 3 към момента се разпределят между ДПС, „Български възход“ и „Демократична България“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини