Избори 2024

Водещи новини

Четирима пловдивчани са част от новия служебен кабинет

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Министерски съвет
Снимка: Уикипедия

Четирима пловдивчани са част от новия служебен кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев. На стола на Бойко Рашков сяда известният от града на тепетата адвокат Иван Демерджиев, който ще е вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи.

Демерджиев е адвокат с над 20 години опит. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив. Напуска поста, след като през май 2021 година е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. През октомври същата година с указ на президента Румен Радев е назначен за служебен министър на правосъдието.

След края на мандата се връща към адвокатската си практика. Като адвокат е известен със силните си обществени позиции. Взима активно участие при обсъждането на важните теми в сферата на правосъдието.

Другият пловдивчанин, който сяда на министерско кресло, е Христо Алексиев – вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията. Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 година. От септември до декември 2021 година отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Третият пловдивчанин в четвъртия, назначен от президента Румен Радев служебен кабинет, е Явор Гечев, който ще е служебен министър на земеделието. От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните. Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от  президента Румен Радев.

Последният пловдивчанин, част от новия служебен кабинет, е Александър Пулев, който поема иновациите и растежа. Има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на „Булбанк“ и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите. Заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив