в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра в Пловдив

Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра в Пловдив

Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра във втория по големина град в България, в който резултатите от местния вот ще са изключително показателни за политическата ситуация в цялата страна. Големият залог тук е дали и следващият кмет на Пловдив ще бъде подкрепен от ГЕРБ, както през последните 16 години. Август е месецът за размисъл Факт е, че с изключение на „Възраждане“, парламентарно представените партии и коалиции все още не са обявили официално своите кандидати за кмет, въпреки заявките, че ще направят това до края на юли. Пловдивските партии „Казуа България“, „Съюз за Пловдив“ и ЗС „Александър Стамболийски“ също. Още през ноември миналата година Бойко Борисов заяви, че „много харесва“ районния кмет на „Тракия“ Костадин Димитров, който се радва и на “широка подкрепа от гражданите“.  Димитров и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов са и с най-много номинации от местните структури, но от ГЕРБ все още запазват мълчание. Малко е вероятно  ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да застанат зад обща кандидатура, тъй като най-разпознаваем от коалицията ПП-ДБ е издателят и общественик Манол Пейков, който не е желан нито от привържениците на ГЕРБ, нито от представителите на ПП в града. Това не изключва варианта на предизборното поле  да се появи и фигура, която има подкрепа на определени структури […]

Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра в Пловдив

Остра и изпълнена с тактически комбинации е предизборната игра във втория по големина град в България, в който резултатите от местния вот ще са изключително показателни за политическата ситуация в цялата страна. Големият залог тук е дали и следващият кмет на Пловдив ще бъде подкрепен от ГЕРБ, както през последните 16 години.

Август е месецът за размисъл

Факт е, че с изключение на „Възраждане“, парламентарно представените партии и коалиции все още не са обявили официално своите кандидати за кмет, въпреки заявките, че ще направят това до края на юли. Пловдивските партии „Казуа България“, „Съюз за Пловдив“ и ЗС „Александър Стамболийски“ също.

Още през ноември миналата година Бойко Борисов заяви, че „много харесва“ районния кмет на „Тракия“ Костадин Димитров, който се радва и на “широка подкрепа от гражданите“.  Димитров и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов са и с най-много номинации от местните структури, но от ГЕРБ все още запазват мълчание.

Малко е вероятно  ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да застанат зад обща кандидатура, тъй като най-разпознаваем от коалицията ПП-ДБ е издателят и общественик Манол Пейков, който не е желан нито от привържениците на ГЕРБ, нито от представителите на ПП в града. Това не изключва варианта на предизборното поле  да се появи и фигура, която има подкрепа на определени структури в ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, защото стратегията на предизборната игра се обсъжда на няколко нива.

Иван Тотев бе категоричен, че на тези местни избори никой няма да налага кой да е кандидатът на ГЕРБ за кмет на града, но предположенията, че Бойко Борисов може да заложи на Дани Каназирева, се подсилват и от факта, че самата Каназирева все още не е обявила как нейната партия „Съюз за Пловдив“ ще участва в надпреварата. Не е изключено редиците на ГЕРБ да се „разредят“ и след решението на сегашния кмет Здравко Димитров, който мисли свой ход и без явната подкрепа на Борисов.

Жертва в дебюта изглежда ще дадат и от „Продължаваме промяната“, тъй като от коалиционните им партньори ДБ, освен Манол Пейков, в стартова позиция остава и бившият областен управител и заместник-председател на ДСБ Йордан Иванов. Хората на Кирил Петков и Асен Василев все още нямат изградени силни местни структури, на които да разчитат. Тези обстоятелства стопират в известен смисъл ходовете на народния представител Росен Костурков, който е в най-силна позиция от редиците на ПП. Костурков обаче също заяви, че ПП-ДБ трябва да се явят с обща кандидатура за кмет на Пловдив, обща листа за общински съветници и единна управленска програма.

Дебют на местни избори ще има и сегашната градска организация на БСП, чиито лидер Иван Петков – Бебето очаква  до края на август пловдивските социалисти да решат кой е кандидатът за кмет, който подкрепят, та макар и той да не е от партията. Междувременно бившите им съпартийци – сега в „Алтернатива за Пловдив“ – са в готовност да обявят доц. Атанас Баташки за първия червен кандидат за кмет в тази кампания. На последните парламентарни избори близкият до Георги Гергов – Георги Търновалийски бе в листата на „Български възход“ и се очаква на местния вот през есента двете формации отново да си партнират.

Интерес ще представлява и участието на другите пловдивски партии – „Кауза България“ на Георги Титюков и ЗС „Александър Стамболийски“ на Георги Колев. Те ще се стремят да запазят квотите си в Общинския съвет, но се обсъжда в коалиция с  ВМРО да подкрепят бившия кмет Славчо Атанасов, който също има  желание да се върне в политическата игра. Председател на воеводите в Пловдив е Владимир Кисьов, който над 10 години бе политически партньор на Дани Каназирева.

Тази т.нар. „коалиция на малките“ ще има задача да парира вота за „Възраждане“, който на последните парламентарни избори скочи с 50% в 16 МИР. Предстоящите местни ще покажат  дали „Възраждане“ са достигнали своя максимум в града или ще продължават да увеличават подкрепата за себе си. Кандидатът за кмет Ангел Георгиев, който също е юрист, си е поставил задачата да стигне до балотаж.

Първи за участие в надпреварата за кмет на Пловдив се обявиха учредителят на Българско географско дружество Николай Ивановадв. Тони Стойчева, както и общественикът Стефан Станев, зад когото ще застанат няколко партии. Кандидат за кмет и листа за общински съветници ще имат и ПП НДСВ, заяви координаторът на политическата сила в града адв. Борис Лозанов. Като гражданска инициатива в местните избори ще участват и от „Спаси Пловдив“, но председателят на сдружението Асен Костов също не е обявил дали ще влиза в надпреварата за кметския стол. Към момента и ИТН остават без нотация.

Всички са в очакване и дали (и как) бившият вътрешен министър Иван Демерджиев ще направи дебют на местните избори. Още през май съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че президентът Румен Радев „сформира силен екип от личности, които ще участват в кметската надпревара по места“. Докато Демерджиев обмисля как точно ще е „част от обществения живот“ в родния град, останалите се питат  дали не готви Блекбърн Шилинг* за основните играчи.

Партиите не се споразумяха и за избор на председател на Общинската избирателна комисия в Пловдив, затова той ще бъде посочен от Централната избирателна комисия (ЦИК). Участниците в местните избори на 29 октомври 2023 г. трябва да се регистрират в ЦИК до 17.00 ч. на 13 септември (сряда).

* Блекбърн Шилинг е „капан“ в шахматната игра, при който Черните нарушават всички основни принципи на дебюта, за да хванат Белите неподготвени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини