Избори 2024

Водещи новини

Избори 2023: За първи път пловдивчани ще имат 12 депутата в новия парламент

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Избори - машинно гласуване

Полицейски патрули дежурят пред всяко училище с изборни секции в ромските махали на Пловдив, установи проверка на Дарик. Полицаи останаха през целия ден и по улиците на Столипиново, Шекер и Арман махала.

Във втория по големина град в България с право на глас са малко над 302 хиляди и 200 души. Денят тук започна с най-ниска избирателна активност в сравнение с другите големи областни центрове в страната. В следобедните часове избирателната активност в Пловдив е с 1 % по-висока в сравнение с последните избори през октомври м.г. – 26, 4%.

Четири (от всички 905 машини в Пловдив и областта) изобщо не успяха да се включат в началото на изборния ден – 3 от тях в секции в район „Централен“. В с. Войводиново машина е разпечатвала бюлетини, съдържащи единствено номера на секцията, но не и вота на избирателя. Поради това там също бе преустановено гласуването с машина.  Поне в 10 общини в областта има секции, които работят с променен или  намален състав.  В Калояново е освободен мъж, за който се предполага, че е бил под въздействието на наркотици, в район „Източен“ в Пловдив бе изключен и неграмотен член на секционна комисия. Във Велинград също бе отстранен член на СИК поради некомпетентност и след словесни престрелки с останалите членове на комисията.

Към момента няма данни за тежки нарушения на изборния закон, въпреки че сред сигналите има и такива за говорене на турски език с избирателите пред машините, отказ да се предоставят хартиени бюлетини и дори искане за спиране на гласуването в Пазарджик и Септември, заради съмнения, че се снимат бюлетини в тъмните стаички. В Пловдив любопитни  сигнали са подавани и в деня за размисъл. Според един от тях, в район „Северен“, чашките за кафе от вендинг автомат, са били брандирани със снимка и номер за преференциален вот на кандидат на една от водещите политически сили.  Два сигнала за нарушение е подал началникът на полицията в Трето РУ, но те не са били уважени. Аналогичен сигнал обаче бе обявен за основателен от РИК-17 днес, а именно че на трафопост, в близост до едно от училищата в Асеновград, са поставени агитационни материали на кандидат за народен представител в нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс.

В 5 секции в Смолян също  има  случаи, в които машините не разпечат бюлетини или разпечатват, но в тях не е отразен вотът, предаде кореспондентът на Дарик от областния град Адриан Кулев. По-късно, в 4 от 5-те машини, проблемът бе отстранен. При 8 машини в Пазарджик, Брацигово и Септември също бе констатиран дефект и гласуването премина само с хартиени бюлетини.

В изборния ден днес няма информация за получени заплашителни сигнали на местата, където са разположени изборните секции. Това потвърди министър Иван Демерджиев, който гласува в Пловдив. Той отбеляза, че броят на задържаните във връзка с манипулиране на вота, е с 50 % повече в сравнение с предишните избори, арестуваните са 114, а образуваните досъдебни производства много повече.  Напомняме, че в дните преди днешния вот,  3-ма ученици и млад мъж бяха задържани в Пловдив за бомбените заплахи, изпратени до училищата. Предложенията са, че те са „копирали“ действията на неустановените до момента организации, извън страната, които са разпространявали имейлите със сигнали за бомби от началото на седмицата.

В областта, откъдето ще бъдат избрани 11 депутата в 49-то Народно събрание, традиционно най-активно гласуват жителите на Община Брезово. Най-вял е вотът в Раковски и Кричим.

7 месеца след бедствието, жителите на село Трилистник, което остана под вода, заради скъсана дига на река Стряма, бяха готови да бойкотират изборите, но днес част от тях отидоха до урните, предаде колегата Искра Койчева, която следи изборния ден и в наводнените села. Дни преди вота те протестираха срещу безхаберието на държавните институции по отношение на непочистеното корито на реката и нужната помощ за пострадалите семейства.

За новите 12 мандата се борят над 270 кандидата от 21 политически партии и коалиции, като 2 от формациите участват само с по 1 кандидат. В район „Източен“ в Пловдив, където се намира най-големият ромски квартал на Балканите – Столипиново,  активността остава най-ниска. Най-много гласуват днес  жителите на „Централен“ и „Западен“.

Очаква се преброяването на бюлетините да приключи не по-рано от 22 часа тази вечер. Пред Дарик председателите на Районните избирателни комисии предупредиха за вероятността да бъдат допуснати много повече технически грешки и сериозно забавяне на отчетността от вота, заради множеството данни, които трябва да се впишат ръчно.

Двойно повече от предишни избори са и полицаите, ангажирани да следят за опазване на обществения ред и изборни нарушения. Над 980 са записващите устройства, които ще предават на живо броенето на бюлетините и попълването на протоколите от изборния ден в Пловдив и областта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив