Избори 2024

Водещи новини

Манол Пейков получава над 12% преференции и размества листата на ПП-ДБ в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Манол Пейков

Издателят Манол Пейков е успял да събере 12,29% преференциален вот от гласоподавателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ като кандидат за депутат от Пловдив.

ПП-ДБ е първа политическа сила в град Пловдив (16 МИР) при окончателното преброяване на гласовете от местните секции.

Манол Пейков, който беше поставен на 7-о място в листата, получава толкова много лични гласове, че автоматично ще стане втори след водача – и печели депутатско място.

„Личните ми преференции са 4435, или 12.29% от всички бюлетини за ППДБ в 16-и МИР. Това означава, че благодарение на вашето доверие – от сърце ви благодаря! – ще бъда част от 49-ия парламент и ще трябва веднага да си купя няколко нови ризи“, казва той с хумор в постинг във Facebook, като споделя свои данни за разпределението на гласовете (все още преференциите не са обявени официално от РИК-Пловдив).

Разместването на листа за народни представители се случва, когато един кандидат получи преференции с дял над седем процента от всички подадени гласове за партията/коалицията в съответния МИР.

Манол Пейков се превърна в силен фактор за кампанията, след като за няколко месеца успя да организира поредица от мащабни благотворителни кампании за Украйна, пострадалите от земетресението в Турция – а сега и за спасяване на къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

„Както съм казвал неведнъж, демокрацията е бягане на дълги разстояния. И трябва да се научим как да развиваме подходящите мускули за това. (Само дето, за разлика от тези, с които бягаме, тук става дума за мускули на ума, а не на тялото.) Голямата битка предстои – истинското Ватерло ще бъдат местните избори през октомври. Едва тогава ще имаме шанс да се преборим с контролирания вот – и най-вече да покажем на хората, че има как нещата да се правят прозрачно, почтено, с концепция и визия, с грижа за общото и мисъл за бъдещето“, казва той в обръщението си към своите последователи.

„Без значение колко дълъг ще бъде този парламент (да, всички се надяваме да е по-дълъг, макар шансовете в момента да не изглеждат особено големи), обещавам наесен да бъда на линия. И да водя тази битка заедно с вас“, казва Манол Пейков.

Още преди изборите на 2 април той беше дал заявка, че има планове да участва в изборите в Пловдив през есента на 2023 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив