Избори 2024

Водещи новини

Пловдивската полиция с комплекс от мерки за недопускане на нарушения в изборния ден

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
ОДМВР Пловдив

В ОДМВР – Пловдив са набелязани и се изпълняват комплекс от мерки за недопускане на нарушения с политическите права на гражданите в изборния ден и гарантиране на обществения ред и сигурност при подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 април. Над 1000 служители от структурните подразделения на МВР са ангажирани за обезпечаване на нормалното протичане на вота в Пловдив и областта. Бюлетините, изборните книжа и машините за електронно гласуване са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 983 избирателни секции в 413 изборни места, както и за 12 подвижни избирателни кутии за хора с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение.

На 1 април, събота, под полицейски съпровод ще бъдат транспортирани машините за гласуване до съответните секции – 456 броя за 16 РИК и 449 броя за 17 РИК. Същия ден ще бъде поета и външната охрана на местата за гласуване до приключване на изборите в неделя.

В деня на вота полицейските служители ще бъдат разположени извън изборните помещения, като в тях няма да допускат въоръжени лица или носещи опасни предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за заснемане начина на гласуване. При необходимост служителите на реда оказват съдействие само с изрично писмено поискване от председателите на секционните комисии.

Концентрация на полицаи в ромските махали на Пловдив по време на изборите на 2 април

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до РИК 16 и 17, които се помещават в Международен панаир – Пловдив.

От оперативен щаб в дирекцията ще се проверяват сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред ще се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с Районните избирателни комисии за своевременен обмен на информация и реакция.

Служителите от сектор „Български документи за самоличност“ и звената в районните управления ще оказват съдействие на  българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, относими към отговорностите на МВР в изборния процес, могат да се подават на тел. 112, на денонощно откритата линия – телефон 02/90 112 98 и e-mail: [email protected], или в най-близкото полицейско управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив