Избори 2024

Водещи новини

Имайте търпение, ако машината за вота зарежда бавно

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Машина за гласуване - зареждане - избори
Снимка: Дарик

Трай бабо за хубост! Това ще ви изниква в главата, ако сте решили да идете до урните, но венецуелската машина, снабдена с бг софтуер, се държи своенравно като сива британска късокосместа котка.

Убедих се лично, след като усмихнатата служителка ми подаде картата за гласуване, а аз също усмихнато се насочих към машината, която до този момент стоеше необезпокоявана на сянка.

Мушнах уверено картата с чипа напред и нагоре, а екранът, светещ в неутрално бяло, започна да зарежда, въртейки в кръг сивите чертички…

След около 20-тина секунди обаче, вместо очакваната редица с номерата на партиите, на екрана се появи надпис, който би намръщил лицето и на най-щастливия човек. А той гласеше:

„Нещо се обърка! Моля, извадете картата и я поставете отново! Ако проблемът се повтори, извикайте член на комисията за помощ!“

Е, аз имах късмет и след изваждане и отново мушкане на картата, листата с партиите се появи благополучно! Гласувах успешно!

Но ако на вас се случи да не зареди машината, бъдете снизходителни, все пак във Венецуела не си дават зор, дават го по-айляк, както му казваме в пловдивско. Та така, явно в южните страни машините са с по-слаб хардуер, който зарежда дори и лек софтуер по-бавно от очакваното или пък не го зарежда изобщо.

Все още се чудя защо преди години се реши да се внасят машини за гласуване от Венецуела, като бяха показани и български такива, които се използват доста по-лесно от тези. Но явно тогава някой си е казал: „Аааа, бг машините сигурно ще са като едновремешните телевизори – ще загряват бавно като български реотан…“

Ама се оказа, че и венецуелските не са много читави, ето от началото на изборния ден отново има машини, които въобще не са заработили.

Май е време да се въведе изцяло електронен вот – през смартфона или компютъра, за да е по-лесно и по-сигурно!

Каквито и проблеми да има, обаче, нека това не ви отказва да гласувате, защото е важно кого пращате в парламента и ще имате право да искате от него обещаното да се изпълнява!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив