Избори 2024

Водещи новини

Към 11 часа, в Пловдив са гласували 6,26%, а в областта 8,9%

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Гласуване с машина - избори
Снимка: ЦИК

Едва 6,26% избиратели са гласували в Пловдив до 11 часа, избирателната активност в областта е 8, 9%

Спокойно протича до момента изборният ден в Пловдив и в областта, потвърдиха за Дарик председателите на двете районни избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев.

В града са гласували 18 923 от общо 302 107 избиратели.  Най-висока е избирателната активност в район „Централен“ – 7,39%, следван от район „Западен“, а най-ниска е в район „Източен“.

Само в една от секциите в града, намираща се в район  „Тракия“, машината е спряла да работи и се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини. Няма сериозни сигнали до момента, по един за разговор на език, различен от български в изборно помещение, комисията е оставила без уважение, проверяват се други три, като резултатите от тях ще станат ясни по-късни, обясни председателят на РИК 16 Калоян Сухоруков.

В областта от общо 291 008 гласоподаватели, своя вот към 11 часа са дали  23 543 души. Най-висок е процентът на гласувалите в Община Брезово  – 14,71%, следвана от Община Лъки – 11,45%, а най-нисък е в Община Първомай – 4,95%.

В карловско са гласували 9, 63% от имащите право на вот, заяви председателят на РИК 17 Янко Радунчев.

По думите му, две са получените по-сериозни жалби до момента – за поставяне на агитационни материали на по-малко от 50 метра от секционна избирателна секция. Само по едната, в Асеновград, е взето решение те да бъдат отстранени, вторият сигнал, който е за Куклен, не е установен, обясни още председателят на РИК 17. Нито една от машините в областта до момента не е дефектирала, каза още той.

Няма данни за сериозни престъпления до момента, няма и информация да има задържани за купуване на гласове. Това съобщи в Пловдив МВР министърът Иван Демерджиев, който упражни правото си на вот в града на тепетата. По думите му, проверя се сигнал за саботаж на машинното гласуване от роми в една от махалите на Пловдив, но резултатите от проверката ще бъдат оповестени по-късно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив