Избори 2024

Водещи новини

Дадоха старт на мащабния проект за пробив под Водната палата

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Първа копка на проекта за пробива под Водната палата - Пламен Райчев и Тодор Чонов
Снимка: община Пловдив

Със символична първа копка зам.-кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов дадоха старт на мащабния проект за пробив под Водната палата. Шефът на Института по пътна безопасност Богдан Милчев също присъства на церемонията.

„Това е най-добрият вариант за движение в тази невралгична зона. Смятаме, че сме избрали най-добрия вариант за това кръстовище, не само откъм организация на движението, но откъм щадене на средата – парковете, както и близостта с река Марица“, заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

Колегата му по транспорт Тодор Чонов допълни, че след реализацията на проекта кръстовището ще е много по-лесно за преминаване, както и за регулиране на трафика. „Използваме опита на развитите градове, където кръстовищата на две нива са предпочитани пътни съоръжения.  Идеята е бул. „Марица-юг“ да стане скоростен, без светофари, да може движението изток-запад да се изнася много по-бързо и същевременно трафикът по бул. „Цар Борис III Обединител“ да бъде много по-облекчен, особено в пиковите часове“, каза още Чонов.

След реализацията на пробива кръстовището между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица–юг“ ще стане на две нива, а сега съществуващото кръгово движение ще бъде премахнато.

Строителните дейности започват в зоната по бул. „Марица–юг“, заключена между ул. „Никола Войводов“ и бул. „Цар Борис III Обединител“, където движението за автомобили е затворено. Алтернативно пловдивчани и гости на града могат да използват бул. „Шести септември“, като ОП „Организация и контрол на транспорта“ ще регулират светофарите на пл. „Житен пазар“ и на Баня Старинна, за да осигурят по-дълга зелена светлина.

Стойността на проекта 9,2 млн. лв., а срокът за изпълнение 17 месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив