Общински съветници от „Демократична България“ поискаха оставката на кмета Здравко Димитров

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров поискаха общинските съветници от „Демократична България“ в Пловдив. На извънредна пресконференция те заявиха, че за втори път в рамките на година и половина кметът на града прави опит да заобиколи закона, да елиминира конкуренцията и да възложи директно поръчката за почистване коритото на река Марица на фирма ПИМК. „С престъпното си бездействие по отношение Марица Здравко Димитров води Пловдив до истинско бедствено положение, като реално застрашава човешки животи, само и единствено за да обогати фирма ПИМК – за втори път с един и същ мотив“, категорични са адвокат Веселина Александрова, Владимир Славенски  д-р Веселка Христамян. Законът ясно казва, че за да се ползва директно възлагане с мотив неотложност, то тази неотложност трябва да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от действия или бездействия на възложителя. Именно бездействието на кмета Димитров води града до бедствие. Пловдив е в риск, а кметът вместо да опази пловдивчани, година и половина умува каква хитрост да приложи, за да облагодетелства конкретно ПИМК, заявиха още от „Демократична България“ Пловдив. Припомням, че предишната поръчка за почистването на реката беше обявена на 16 април, 2021 година, чрез директно възлагане отново на същата фирма. Процедурата бе на стойност 6 млн. лв. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Демократична България - Пловдив
Снимка: Дарик / Искра Койчева

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров поискаха общинските съветници от „Демократична България“ в Пловдив.

На извънредна пресконференция те заявиха, че за втори път в рамките на година и половина кметът на града прави опит да заобиколи закона, да елиминира конкуренцията и да възложи директно поръчката за почистване коритото на река Марица на фирма ПИМК.

„С престъпното си бездействие по отношение Марица Здравко Димитров води Пловдив до истинско бедствено положение, като реално застрашава човешки животи, само и единствено за да обогати фирма ПИМК – за втори път с един и същ мотив“, категорични са адвокат Веселина Александрова, Владимир Славенски  д-р Веселка Христамян.

Законът ясно казва, че за да се ползва директно възлагане с мотив неотложност, то тази неотложност трябва да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от действия или бездействия на възложителя. Именно бездействието на кмета Димитров води града до бедствие. Пловдив е в риск, а кметът вместо да опази пловдивчани, година и половина умува каква хитрост да приложи, за да облагодетелства конкретно ПИМК, заявиха още от „Демократична България“ Пловдив.

Припомням, че предишната поръчка за почистването на реката беше обявена на 16 април, 2021 година, чрез директно възлагане отново на същата фирма. Процедурата бе на стойност 6 млн. лв. с ДДС, а мотивът беше неотложност и риск от трансгранична екологична катастрофа.

Четири дни след това от „Демократична България“ Пловдив сигнализираха АОП и Агенцията отмени процедурата, като излезе със становище, че за да използва директно възлагане кметът не трябва да е бездействал, а той е бездействал и затова мотивът „неотложност“ е недоказан.

На 12 май Община Пловдив прекрати процедурата и обяви, че ще пусне нова поръчка със същия предмет, като всеки ще може да участва. След 13 месеца, такава поръчка не е обявена, констатираха Веселина Александрова, Владимир Славенски  д-р Веселка Христамян.

През това лято, на 22 юни, месеци преди наводнението в Карловско, от „Демократична България“ внесоха официално питане до кмета на Пловдив на какъв етап е обявяването на поръчката и ако няма да се обявява, как ще бъде защитено населението от наводнение.

„Последва обяваване на процедура, но не за почистване, а за обследване на коритото на Марица и даване на препоръки. 6 участника дават предложения да обследват, но поръчката и до днес стои, без да са отворени ценовите оферти, разкриха още съветниците от „Демократична България“.

„На 30 сетември, тази година, без никакво официално оповестяване и без никой да подозира, кметът на Пловдив обявява частично бедствено положение, което е изчислил да трае 7 дни. Оказва се, това е заготовка за мотивиране на следващата стъпка на Димитров, а именно да възложи отново директно на фирма ПИМК почистването на река Марица, този път на стойност 1.5 млн. лв. с ДДС“, подчертаха Веселина Александрова, Владимир Славенски  д-р Веселка Христамян. Мотивът отново е неотложност и обявеното частично бедствено положение, като се предвижа то да приключи със сключването на договора с ПИМК, а не с изтичането на времето от 90 дни за почистването на Марица, допълват още общинските съветници.

Те настояват в най-спешен порядък Здравко Димитров да прекрати тази процедура, да обяви открита поръчка за почистването и да впрегне всички структури на пловдивска община за премахване на най-осезаемите причинители на евентуално наводнение, докато бъде избран изпълнител за почистването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини