Избори 2024

Водещи новини

Богата програма по повод 100 години от първото честване на Деня на народните будители

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ден на народните будители
Снимка: bulgarianhistory.org

Сбогата програма Пловдив ще бъдат отбелязани 100 години от първото честване на Деня на народните будители. На първото официално шествие в града на тепетата по случай празника е поканен президентът Румен Радев.

Тържеството ще започне в 10 часа на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. 15 минути по-късно Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничен молебен в храм „Св. св. Кирил и Методий“;

След църковната церемония кметът Здравко Димитров ще обяви началото на нова традиция за честване на Националния празник на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ в Пловдив.

Общоградското шествие ще започне в 10,40 часа от площад „11 май“. В него ще вземат участие представителни групи от всички училища в Пловдив, които ще носят портрети на различни възрожденци, официални лица, гости, представители на културните институции. Шествието ще бъде предвождано от Духовия оркестър на ВВС и представители на комитет „Родолюбие“, които ще носят плакат „100 ГОДИНИ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ“. Ученикът Матю Бецински от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще рецитира стихотворението от Иван Вазов „От Батак съм чичо“;

Шествието ще премине по Главната улица на Пловдив до площад „Централен“.

В празничната културна програма ще участват Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“.

Малко след 12 часа ще започне награждаване на учителите от пловдивски училища, чийто ученици са отличени в 12-то издание на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз“.

Програмата ще продължи с възрожденски песни, изпълнения на открито на Драматичния театър и Опера Пловдив.

Тържественото шествие ще бъде закрито от председателя на „Народните будители и Аз“ доц. Кирчо Атанасов.

В празничната програма с редица знакови изложби, посветени на будителите, участва и Общинският институт Старинен Пловдив-

Една от тях е експозицията „Вратите на благотворителността” в Балабановата къща, посветена на 160 години от рождението на най-големия дарител за българското здравеопазване Димитър Кудоглу. За първи път публично ще бъдат експонирани автентичните врати от легендарния „Дом на благотворителността и народното здраве”, а естествено допълнение към експозицията ще бъде документалната изложба за личността и делото на родолюбеца и общественика „Благодетелят” с автори  д-р Мая Лесинска и д-р Стефан Шивачев. Откриването е от 18 часа.

В Къщата на Верен Стамболян ще бъдат експонирани творби на Борис Димовски, а утре в къща – музей „Златю Бояджиев“ ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян” ще творят сред автентичните платна на легендарния художник.

С изложби ще отбележат 1 ноември и музеите в Пловдив.

А в чест на народните будители Градската художествена галерия обявява 4 дни безплатен вход за ученици и студенти.

През 1922 година Народното събрание обявява днешния ден за празник на всички „заслужили българи“. В освободена от османско владичество България, както интелигенцията, така и масовият човек, съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

След това честването за 1 ноември е отменено и след дълго прекъсване през 1992 г. се възобновяв

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив