Един месец след наводнението, в Трилистник гласуват вяло

Тихо е в неделя сутрин в Трилистник…и днес не прави изключение. В 7 часа, когато секционната избирателна комисия отваря врати, се чува само събуждащата се природа – кукуригането на петли, лаят на кучета и птичите песни. Предсрочните избори не са тема на разговор на жителите на селото, преживели точно преди месец идването на голямата вълна от река Стряма, която ги заля за минути. Шокът от идващата вълна, паниката за не повече от 15 минути да вземеш най-необходимото от дома и наложилата се евакуация на близо 500 души, между които и трудно подвижни, още е пред очите им. Огромното водно бедствие нанесе и огромни щети – отнесени и наводнени къщи, унищожено изцяло имущество, стотици декари земеделска земя останаха под вода. А всичко това можеше да се предотврати, казват местните, ако държавните институции си бяха свършили работата. И затова сега те не вярват, и са изморени от празни обещания в годините че ще бъде изчистено коритото на Стряма, че ще бъде укрепена дигата. Около 650 жители наброява избирателния списък на хората, които имат право да гласуват в Трилистник.  Традиционно, по – голямата част от имащите право на глас в селото дават своя вот до обяд. И днес очакванията не са различни. Избирателната активност […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
ЦИК - избори - Трилистник
Снимка: Искра Койчева / Дарик

Тихо е в неделя сутрин в Трилистник…и днес не прави изключение. В 7 часа, когато секционната избирателна комисия отваря врати, се чува само събуждащата се природа – кукуригането на петли, лаят на кучета и птичите песни.

Предсрочните избори не са тема на разговор на жителите на селото, преживели точно преди месец идването на голямата вълна от река Стряма, която ги заля за минути. Шокът от идващата вълна, паниката за не повече от 15 минути да вземеш най-необходимото от дома и наложилата се евакуация на близо 500 души, между които и трудно подвижни, още е пред очите им.

Огромното водно бедствие нанесе и огромни щети – отнесени и наводнени къщи, унищожено изцяло имущество, стотици декари земеделска земя останаха под вода.

А всичко това можеше да се предотврати, казват местните, ако държавните институции си бяха свършили работата. И затова сега те не вярват, и са изморени от празни обещания в годините че ще бъде изчистено коритото на Стряма, че ще бъде укрепена дигата.

Около 650 жители наброява избирателния списък на хората, които имат право да гласуват в Трилистник.  Традиционно, по – голямата част от имащите право на глас в селото дават своя вот до обяд. И днес очакванията не са различни. Избирателната активност в селото на предишните избори е била 30%. Сега местните считат, че ще е по-ниска.

В 10,30 часа животът в селото вече е в обичайното си русло – продължава разчистването на дворове и домове, градят се наново повлечени от пороя огради, косачките са в ход, подготвят се дървата за студените дни. Пред читалището на центъра на селото вече са се събрали хора. До този час са гласували едва 60 човека.

Машинният вот продължава да е пречка за възрастните хора, споделят пред Дарик те. А надеждата на решилите да гласуват отново е, че все пак нещо ще се промени за добро. Афиширането на невъзможните евентуални коалиции те не приемат, силно вярват, че след четвъртите за година и половина избори, партиите ще „преклонят глава“ и ще управляват заедно в името на България.

Месец след бедствието, сполетяло Трилистник, след като река Стряма скъса дига и вълна от близо 2 метра заля почти цялото село, много от пострадалите къщи остават негодни за живеене,  прави тъжната констатация кметът на Трилистник Мирчо Петров. На хората не им е до избори, защото видяха, че държавата някак се отдръпна в последните години от тях, споделя той от разговорите си със своите съселяни. И се надява, че както бедствието обедини хората, така някога и българите ще се обединят за по-добра България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини