Избори 2024

Водещи новини

Нормално и без затруднения започна изборният ден в Пловдивска област

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Машинно гласуване - избори
Снимка: ЦИК

Нормално и без затруднения започна изборният ден в Пловдивска област. Малко след 7 часа тази сутрин са отворени и работят без проблеми всички избирателни секции, а външната им охрана е поета от служителите на реда.

Близо 600 000 души има право на глас – 302 107 в града и  291 008  в областта. Най-голям в региона е броят на гласоподавателите в Община Асеновград – малко над 58 хиляди, а най-малко са в Община Лъки – 2228.

Вотът в пострадалите от водното бедствие карловски села се очаква да протече без усложнения. Взети са всички мерки за това, увери пред Дарик председателят на 17 Районна избирателна комисия Янко Радунчев.

Създадена е организация за провеждането на вота, комисията е в непрекъснат контакт със съответните общински служби, както и с Областна управа.

За улеснение на избирателите и за тяхното удобство, няма да бъдат сменени адресите на СИК, където ще се гласува в региона, каквато идея имаше след водното бедствие в карловско, добави Радунчев.

По думите му, единственият проблем, който може да възникне, е евентуалния октказ на членове на подвижни избирателни секции, тъй като според последното решение на ЦИК, именно в тези секции ще гласуват карантинираните лица.

„Ако се случи това, ИК позволява комисията да работи в намален състав, или да бъдат направени заменки с резервни членове“, обясни той.

От 17 РИК са взели решение границата на брой избиратели за 7 или 9-членна секционна комисия, да е 700.

Общият брой СИК-ове в пловдивско е в 542, като 9 от тях са подвижни и 11 са специализирани. В 80 от секциите, както и в подвижните и специализираните комисии, ще се гласува с хартиени бюлетини.

Машините за гласуване в областта са 448. В 6 от секциите ще има по две устройства.

РИК 16 е напълно готова за вота на 2 октомври, назначени са съставите на всички секционни избирателни комисии, заяви в ефира на Оборната програма на Дарик Пловдив и председателят на избирателната комисия за Пловдив град Калоян Сухоруков.

459 са разкритите секции, има още 3 са подвижни и 11 в болнични и специализирани заведения.

С хартиени бюлетини ще се гласува в три секции в район „Централен“, където броят на избирателите е под 300, както и в подвижните и болничните секции.

506 са общо машините за гласуване в града, в някои от секциите ще бъдат разположени по две.

3 228 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци в Пловдив.

Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на 02.10.2022 г. на телефони: 032/962478 и 0887484884.

След извършване на проверка в Регионалната здравна инспекция лицата, поставени под карантина ще бъдат своевременно уведомени от служители на районната администрация за включването им в избирателния списък и след 15.00 часа секционната избирателна комисия ще ги посети на адреса, на който са поставени под карантина.

Със свои заповеди кметовете на райони са забранили продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитка за периода от 06.00 ч. до 21.00 ч. днес в заведенията за обществено хранене и другите обществени места в административно-териториалните граници на Пловдив, с изключение на тези, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества.

Очакванията са заради машинния вот обработката на изборните книжа да стане отново бързо, както и на предишните избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив