В Пловдив / Общество / 96 къщи в селата Богдан, Каравелово и Слатина могат да бъдат съборени

96 къщи в селата Богдан, Каравелово и Слатина могат да бъдат съборени

96 къщи в селата Богдан, Каравелово и Слатина могат да бъдат съборени, стана ясно след започналите днес огледи в пострадалите от наводнението карловски села. Къщите ще бъдат обследвани от инженер-конструктор […]

96 къщи в селата Богдан, Каравелово и Слатина могат да бъдат съборени, стана ясно след започналите днес огледи в пострадалите от наводнението карловски села.

Къщите ще бъдат обследвани от инженер-конструктор поетапно в близките дни. Ще бъдат изготвени заключения дали подлежат на ремонт, или трябва да бъдат разрушени. В случай на бутане, Общината ще съдейства за уреждане на документите и премахването й. На собствениците, чиито домове са годни за живеене, ще бъдат отпуснати базови строителни материали за ремонт.

Водоснабдяването в Слатина вече е възстановено. Работата на ВиК екипите е затруднена от честите аварии в оцелялата водопроводна мрежа. По тази причина в някои части на  Каравелово водата беше спряна отново, след като в края на миналата седмица беше пусната.

Водата в община Карлово продължава да не е годна за пиене и готвене вследствие на бедствието, но данните са, че показателите й постепенно се подобряват. Очаква се становище на РЗИ – Пловдив кога и в кои селища ще отпадне забраната за ползването й за друго, освен за битови нужди.

От днес започна и изплащането на еднократната социална помощ от държавата в размер на 375 лв. Парите са преведени по банков път или в съответните пощенски клонове, откъдето могат да се получат. Хората, които са пострадали от бедствието, но не са подали заявления за помощ, все още могат да го направят – по пощата, на електронна поща или лично.

От днес до края на седмицата армията отново ще изпраща 120 военнослужещи, които да помагат на населението в с. Богдан и с. Каравелово.

Източник: Darik.bg
Send this to a friend