Избори 2024

Водещи новини

46 семейства от пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина искат настаняване от Общината

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Наводнение - село Богдан - пострадали
Снимка: Фейсбук

46 семейства от пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина искат настаняване от Общината. Към 23 септември 26 семейства от Богдан, 12 от Слатина и 8 от Каравелово искат да им бъдат подсигурени жилищни контейнери. Окончателният брой на семействата ще стане ясен до 28 т.м.

До същата дата кметовете на трите населени места трябва да посочат терените и предварителната подготовка за монтиране на жилищните контейнери. Те са оборудвани с всичко, необходимо за бита, в това число шкаф с котлон и 2 конвекторни радиатора. Допълнително ще бъдат обзаведени с легла, матраци и завивки, както и хладилници, предоставени от дарители. Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ разполага с нови контейнери за живеене, съобщи комисар Георги Мангараков – директор на РС ПБЗН. По думите на областния управител на Пловдив – Ангел Стоев, в такива контейнери живеят военнослужещи както у нас, така и на задграничните мисии. Според областния управител настаняването на пострадали от бедствието може да стане в периода 3-7 октомври.

Това стана ясно на заседание на Общинския кризисен щаб в Карлово, състояло се на 23 септември, на което присъстваха Ангел Стоев, комисар Георги Мангараков, експерт от службата, кметът и председател на Кризисния щаб д-р Емил Кабаиванов, неговите заместници Николай Цветков и Данка Люртова, секретарят на Общината Стефан Стефанов, председателят на ОбС Доньо Тодоров, кметовете на Богдан, Каравелово и Слатина – Христо Иванов, Славка Червенкова и Петър Делков.

Електроснабдяването в домовете в пострадалите села е възстановено на 100%. Продължава проблемът с водоснабдяването. В с. Богдан вода имат 40% от домакинствата, живеещи в незасегнатите от пороя къщи. Нови водопроводи с обща дължина 5 км трябва да се направят на 5 улици в селото. В Каравелово 50% от хората са без вода, възникват и аварии, необходимо е изграждането на нови водопроводи на 5 улици, общата дължина е 2 км. В с. Слатина 20 къщи нямат вода, необходимост от нов водопровод има най-засегнатата от бедствието улица с дължина 1 километър. Недостиг на бутилирана вода за пиене няма. До 30 септември ще стане ясно колко от пострадалите къщи трябва, по експертна оценка, да бъдат съборени, информира д-р Кабаиванов. Той допълни, че всеки доброволец е добре дошъл в пострадалите населени места, защото помощта е ценна, когато е навреме.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив