39-годишният Димитър Куманов от Пловдив хвана кръста в река Марица на Йордановден

39-годишният Димитър Куманов от Пловдив хвана кръста в река Марица на Йордановден. След като символът на християнството бе „спасен“, всички над 120 мъже, които скочиха в ледените води, играха хоро и пяха химна на България. Димитър Куманов, който се хвърля за първи път за кръста, си пожела здраве за себе си и за цялото семейство. Пловдивският митрополит Николай благослови всички, които участваха в Богоявленския ритуал. „Димитър Куманов от Пловдив изживя духовното щастие да улови Светия Христов кръст. И на него, и на всички, които съучастваха в този велик празник благопожелавам Божие благословение, здраве, благоденствие и душевно спасение. Кръстът е пазител на цялата Вселена, той е красотата на Христовата църква, кръстът е славата на ангелите, кръстът е поражението за демоните, кръстът е изцеление за болните, кръстът е спасение за верните. Благодатта и силата на Светия животворящ кръст да бъдат с всички Вас, Светият кръст да пази Богоспасяемия ни град Пловдив и Пловдивската епархия от всяко злощастие и беда, да ни дарува благоденствие и душевно спасение“, отбеляза Негово Високопреосвещенство. Преди да хвърли кръста, митрополит Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет в присъствието на кмета Костадин Димитров, областния управител Илия Зюмбилев, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов, командира на Съвместното командване на специалните операции […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
39-годишният Димитър Куманов от Пловдив хвана кръста в река Марица на Йордановден

39-годишният Димитър Куманов от Пловдив хвана кръста в река Марица на Йордановден. След като символът на християнството бе „спасен“, всички над 120 мъже, които скочиха в ледените води, играха хоро и пяха химна на България.

Димитър Куманов, който се хвърля за първи път за кръста, си пожела здраве за себе си и за цялото семейство.

Пловдивският митрополит Николай благослови всички, които участваха в Богоявленския ритуал.

„Димитър Куманов от Пловдив изживя духовното щастие да улови Светия Христов кръст. И на него, и на всички, които съучастваха в този велик празник благопожелавам Божие благословение, здраве, благоденствие и душевно спасение. Кръстът е пазител на цялата Вселена, той е красотата на Христовата църква, кръстът е славата на ангелите, кръстът е поражението за демоните, кръстът е изцеление за болните, кръстът е спасение за верните. Благодатта и силата на Светия животворящ кръст да бъдат с всички Вас, Светият кръст да пази Богоспасяемия ни град Пловдив и Пловдивската епархия от всяко злощастие и беда, да ни дарува благоденствие и душевно спасение“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

Преди да хвърли кръста, митрополит Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет в присъствието на кмета Костадин Димитров, областния управител Илия Зюмбилев, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов, командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, заместник-кметовете Иван Стоянов, Владимир Темелков и Николай Бухалов, кметовете на районите „Централен“, „Източен“ и „Северен“ – Георги Стаменов, Емил Русинов и Венцислава Любенова и стотици граждани, дошли да отбележат празника.

Точно в 12 часа пред катедралния храм „Света Богородица“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена и знамената-светини на Българската армия.

„Знамената на Българската армия наричаме „светини“, тъй като върху тях е изобразен Светият кръст, изписани са свещените думи „С нас е Бог“. Те се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена“, посочи Пловдивският митрополит.

Според православието, днес е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Народното поверие гласи, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини