Избори 2024

Водещи новини

3 163 са регистрираните украински бежанци на територията на Пловдивска област

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Украински бежанци
Снимка: Фейсбук

3 163 са регистрираните украински граждани на територията на Пловдивска област, намалява броят на новопристигналите, сочат данните на сектор „Миграция“. През последния месец има рязко намаляване на броя на регистрациите на дневна база, съобщи директорът на ОД МВР Пловдив старши комисар Димитър Балев.

Областният управител Ангел Стоев свика заседание на Областния съвет по сигурност заради необходимостта от планиране на допълнителни дейности по приемане, настаняване и интегриране украинските бежанци на територията на региона.

„Създадени са всички условия за успешната адаптация и социализация на хората, бягащи от войната. Всички институции и неправителствени организации в Пловдив работят ефективно за интеграцията и адаптацията на украинските граждани. Благодарение на общите ни усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове и училища“, заяви Стоев и информира съвета за проведените поредица от срещи, насочени към приобщаването на украинските граждани с участието на почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Еллис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която ръководи центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница.

По думите му на този етап не се наблюдава нова миграционна вълна от крайбрежните градове към Пловдивска област във връзка с края на правителствената програма за подпомагане на хотелиерите, която приключва този месец.

„Подходът в нашата област е изключително добре работещ, защото е насочен към бързо започване на работа, осигуряване на здравна грижа и включване на децата в образователния процес в Пловдив и  селищата от областта. „Практиката показва, че при нас основната част от бежанците остават за кратко в местата за настаняване, докато започнат работа и наемат жилище в града или близките населени места от областта“, допълни Ангел Стоев. Той подчерта, че е създадена пряка комуникация с работодателите от Тракия икономическа зона и земеделските фирми, които са заявили готовност веднага да наемат работници.

„Заради изострянето на конфликта, може да се появи нуждата от нови места за настаняване на бежанци и ние трябва да имаме готовност“, отбеляза областният управител. Според регистъра на областна управа на територията на областта има общо 86 ведомствени, общински и държавни сгради, в т. ч. и почивни станции, в които могат да приемат бежанци от районите на войната.

Председателят на БЧК – Пловдив Таня Георгиева потвърди също, че по данни на тяхната организация бежанците от Украйна рядко се задържат дълго в бежанските центрове. Но организацията има  финансов ресурс и запас от храни за цялата зима, с които да посрещне евентуална нова вълна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив