в Пловдив / Общество / БЧК подпомага близо 400 от най-пострадалите домакинства в наводнените села в Карловско

БЧК подпомага близо 400 от най-пострадалите домакинства в наводнените села в Карловско

По малко над 800 лв. ще получат близо 400 от най-пострадалите домакинства в наводнените карловски села от Българския червен кръст. Това обяви директорът на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК Ясен Сливенски. Помощта идва след призив от […]

По малко над 800 лв. ще получат близо 400 от най-пострадалите домакинства в наводнените карловски села от Българския червен кръст. Това обяви директорът на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК Ясен Сливенски.

Помощта идва след призив от българския към Международния червен кръст, като са отпуснати над 600 000 лв. Пострадалите от наводненията семейства ще могат чрез финансово подпомагане да си изберат домакински уреди, мебели и всичко необходимо за домовете им. Близо 5000 души в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово ще получат хигиенни материали и препарати.

Списъците с получатели ще се изготвят от кризисните щабове, местната власт и Агенцията за социално подпомагане. Очаква се помощите да бъдат изплатени преди началото на зимните месеци – чрез превод или чрез ваучери.

Междувременно БЧК – Пловдив продължава да оказва психосоциална подкрепа на пострадалите, както и да им раздава хранителни пакети и дрехи.

Българският червен кръст започва от петък операция за подпомагане на пострадалите от наводненията в община Карлово, обяви Ясен Сливенски от доброволческата организация.

По думите му чрез програмата ще бъдат подпомогнати най-засегнатите домакинства, които са около 400.

Всяко домакинство ще получи по малко над 800 лв. Предвижда се и предоставянето на средства за почистване и дезинфектанти, като така общо подпомогнати ще бъдат около 5000 човека, уточни Ясен Сливенски и добави, че психо-социалната помощ също продължава.

Планира се създаването на обществени съвети, в които ще участват представители на пострадали и кметове, за да се оценят кои са най-засегнатите домакинства и да бъдат справедливо подпомогнати.

Най-важният критерий за получаването на паричната помощ е семейството да е с основно жилище в засегнато от бедствието населено място.

Ясен Сливенски обобщи направеното от БЧК от началото на бедствието досега. Организацията е предоставила над 15 тона вода, 1600 л дезинфектанти, 1000 одеала, 1000 спални комплекта, изсушители за наводнени помещения, дрехи и хранителни продукти.

Източник: Darik.bg
Send this to a friend