Избори 2024

Водещи новини

Ангел Стоев: БЧК са ни активен партньор при кризисни ситуации

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ангел Стоев - БЧК
Снимка: областна администрация Пловдив

„Високо оценяваме дейността на организацията на Българския червен кръст в Пловдив, която е активен партньор при управлението на кризисните ситуации, през които преминава обществото ни през последните години. Те разполагат с необходимия капацитет да работят в условията на големи кризи. Не мога да не отбележа подкрепата им по време на ковид пандемията, продължаващата бежанска криза зарази войната в Украйна и локалните природни бедствия, които ни застигат“. Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев по време на срещата си с представителите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) Тина Яконен и Шамсудин Мукхидинов, директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева и Ромуалдас Каминскас от дирекция “Мениджмънт на бедствията” от Националния съвет на БЧК.

Ангел Стоев благодари за подкрепата, която оказва БЧК на пострадалите от наводненията жители на карловските села, в размер на близо 650 000 лв. „Наводнението, което застигна карловските села по поречието на р. Стряма, е едно от най-тежките на територията страната, но важно е, че не допуснахме жертви. За съжаление бедствието е широкомащабно, щетите от него са тежки, много хора останаха без дом, стотици къщи бяха наводнени, разрушени са улици и мостове. Възстановяването ще продължи поне една година“, коментира още областният управител. Той подчерта, че държавните органи, местните власти и БЧК-Пловдив правят всичко възможно, за да се ускори процеса по възстановяване, подкрепят населението и го подпомагат.  Той допълни, че средствата, предоставени след апела от БЧК от Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, са крайно необходими и са сериозна помощ за населението на Община Карлово.

Таня Георгиева обясни, че с предоставените средства БЧК ще подпомогне 5000 души преди настъпване на зимните месеци. На 400 домакинства или близо 1179 човека в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово, ще бъде предоставена финансова подкрепа в размер на 800 лв. за закупуване на нова битова техника и мебели, за да подменят унищожените от водната стихия. Над 4400 души ще получат хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи.

„Във всички засегнати от наводненията места предстои да бъда създадени обществени съвети, в които ще участват представители на пострадалите жители, кметски наместници, представители на институциите и медиите. Те ще изготвят списъците на домакинствата, които ще получат директна финансова подкрепа. Критериите, които предварително са заложени предвиждат да бъдат подпомогнати най-засегнатите домакинства, за които наводненото жилище е основно. Ще се използват и оценките на нуждите и на щетите, изготвени от Агенцията за социално подпомагане“, обясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

„Благодарни сме на БЧК-Пловдив, че от първия час на бедствието бяха до нас и че оказваха не само логистична подкрепа (вода, храна, дрехи), но най-вече за психосоциалната подкрепа на пострадалите“, подчерта още областният управител. Таня Георгиева заяви, че психолозите на БЧК няма да спират с обиколките по домовете на самотно живеещи и възрастни, хора с увреждания, деца и самотни майки, както и на хора в неравностойно положение, за да оказват помощ, където е необходимо. Тя допълни, че до този момент, БЧК е предоставил 1000 спални комплекта, 1000 одеяла, повече от 15 т. минерална и изворна вода, както и храна и дрехи. Осигурени бяха над 1600 л. дезинфектанти и 10 професионални изсушители за мокри помещения.

„По общи оценки Пловдив се справя най-добре с адаптацията и социализацията на бежанците, защото работим от първия ден на войната заедно държавата, местната власт и неправителствените организации“, коментира още областният управител по време на срещата. На нея стана ясно, че именно заради това БЧК ще реализира в Пловдив пилотен проект за финансово подпомагане на 500 семейства на бежанци от Украйна и 50 български семейства, подкрепили бягащите от войната хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив