Избори 2024

Водещи новини

За поредна година Пловдив търси и намира добрите хора

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
За поредна година Пловдив търси и намира добрите хора

За 13-а поредна година Пловдив търси и намира добрите хора. И тази година в кампанията „Пловдив – град на доброто“ постъпиха стотици номинации за хора с добри сърца, номинирани от своите съграждани.

В продължение на месец пловдивчани имаха възможността да разкажат за хората, които  безкористно помагат на нуждаещите се, а на церемония днес бяха отличени „най-добрите“ сред тях. За поредна година журито в кампанията беше поставено пред нелеката задача да избере по един човек във всяка една от четирите категории – „Градско развитие“, „Социална дейност“, „Образователна дейност“ и „Добротворчество“.

„И тази година в кампанията постъпиха стотици номинации. Благодаря на всички, които продължават да ни разказват за добрите хора и техните дела“, коментира заместник-кметът по социална политика Георги Титюков, който откри церемонията по награждаване, и апелира хората да продължават да правят добро.

Заместник-кметът връчи и първата награда, която беше присъдена в категория „Градско развитие“ на Яна Димитрова – член на сдружение „Браво Пловдив“.

„Яна е мотиватор и заразителен пример. Тя е инициатор и основен организатор на повечето добри неща, които правят членовете на сдружението ни, сред които почистването на парк „Лаута“, обновяване на детски площадки и площадки за разхождане на кучета, запълване на опасни дупки в различни части на града“, казват за нея колегите й.

„Сигурна съм, че да си умен или красив е дар. Да си добър или лош обаче е избор. Вярвам, че добрите неща могат да бъдат много повече“, заяви при приемането на наградата Яна Димитрова.

Призьор в категория „Социална дейност“ стана Алекс Леви, който в последните няколко години  работи усилено в посока преодоляване на различията между общностите чрез образование и социални дейности.

„Алекс работи – професионално и като доброволец – за сближаване на еврейската, ромската и мюсюлманската общност. Освен лекторските си дейности пред различни студенти и ученици, Алекс представлява Пловдив в Брюксел и Страсбург на форуми, свързани с интеграцията на малцинствата и социализацията на украинските бежанци“, споделя за него човекът, който го е номинирал.

„Древните мъдреци са твърдели, че светът се държи на три основни стълба – вярата, любовта и безкористните добри дела“, заяви Алекс и благодари за наградата.

За „Образователна дейност“ отличието заслужи Здравка Андреева, която е получила няколко номинации в кампанията. Тя е музикален педагог и в последните години разработва програми, чрез които разкрива силата на музиката за психичното здраве на децата и разкрива сред подрастващите ролята на музиката в оформянето на личността. Работи с деца с проблеми в онкологични и хирургични отделения, както и за уязвими групи. Наградата й връчи директорът на Професионалната гимназия по Хранителни технологии и техника Людмила Ганчева.

„Трябва да предаваме доброто – в това е смисълът!“, призова Здравка Андреева и отправи специални благодарности към създателя на инициативата „Пловдив – град на доброто“ Йорданка Петкова.

В категория „Добротворчество“ признанието получи Никола Дойчев – част от екипа на доброволното формирование „Аварийно спасяване Пловдив“. Зад гърба си той има редица акции на терен – наводненията в Карловско, също в Аспарухово и в Мизия, бушуващи горски пожари, издирване на изгубили се туристи, включително издирването на малкия Сашко от Перник. Наградата му връчи Йорданка Петкова, която го поздрави и посочи, че това да даряваш труда си е най-безценното нещо.

На финала, специална грамота за цялостен принос и всеотдайността към каузата за подкрепа на украинските бежанци получи Наталия Еллис.

„От сърце благодаря за тази награда, за мен това е голяма изненада. Винаги съм казвала, че Пловдив е уникален град – пълен с топлина и отворени сърца, които виждам всеки ден. Всички каузи, които стартираме тук, винаги са подкрепени и тази доброта е безценна за нас“, призна Еллис.

За доброто настроение на публиката тази година се погрижиха Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

Официални партньори на кампанията са БНТ 2, БНР – Пловдив, Асоциация наследствен ангиоедем и Професионална гимназия по технологии и техника – гр. Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив