Изложба от редки носии със старинни забраждания гостува на РЕМ – Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Изложба от редки носии със старинни забраждания гостува на РЕМ - Пловдив

Изложба от редки носии със старинни забраждания гостува на Регионалния етнографски музей в Пловдив, от 29 юни до края на септември.

Изложбата представя старинни носии от различни краища на България. Сред експонатите са празнични носии на преселници от Беломорието, Одринска Тракия и Банат, както и старинна венчална и лазарска носии от плевенско. Вниманието привличат носии на повече от 150 години от района на Родопите, Казанлък и Елхово. За първи път ще бъде показана и автентичната носия на голямата родопска певица Бойка Присадова.

Изложбата е събрала най-редките и завършени носии от частните колекции на трима казанлъчани: Лилия Гетова, Даниела Димитрова и Антон Гудов.

Лилия Гетова и Даниела Димитрова се срещат при основаването на Трио “Калина”, което добива популярност във фолклорните среди, както с изпълнението на триглас на български народни песни, така и с изложбите на своите носии.

Антон Гудов е роден в гр. Казанлък, но корените на неговите родители са изцяло родопски и е закърмен с тази музика, диалект и култура. Поради това неговата мисия е издирването и популяризирането на нечувани песни от Родопите.

Над 8 години, тримата посвещават своите усилия в проучване, издирване, реставриране и съхранение на автентични носии от всички краища на България.

Откриването на изложбата е на 29 юни от 18:00ч в Регионален етнографски музей – Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл
© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив