Избори 2024

Водещи новини

За 27-ми път Пловдив е домакин на Международния фолклорен фестивал

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
За 27-ми път Пловдив е домакин на Международния фолклорен фестивал

За 27-ми път община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

От 24 до 28 юли ще видим изпълненията на представителни фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша. Домакини са „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив с главен художествен ръководител проф. акад. Милчо Василев, хореограф е доц. д-р Стефан Йорданови. На 25 юли на фестивала ще гостува танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр. Дупница с хореограф Дилиана Диканска.

На 26 юли на Античен театър ще има самостоятелен концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Ансамбълът празнува 15- годишен юбилей.

Всяка вечер (с изключение на 26 юли, сряда) от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.

Церемонията по откриването е на 24 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 28 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието. На 26 и 27 юли, концерти освен на Античен театър ще има и на открита сцена в парк Лаута.

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН!

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

КУЛТУРНО ДРУЖЕСТВО „ПОДКОЗАРИЕ“

Културно дружество „Подкозарие“ е основано на 11 ноември 2013 г. и има над 250 членове – фолклорен ансамбъл за народни танци и песни, детски фолклорен ансамбъл до 12 г., духов фолклорен ансамбъл, народен оркестър и женски, мъжки и смесени вокални групи.

Ансамбълът включва в репертоара си 15 хореографии – стилово обработени в контекста на автентичната традиция на тези райони – Република Сръбска, Босна и Херцеговина и Сърбия.

В трупата работят известни хореографи, музиканти, етномузиколози, както и дизайнери, свързани със създаването и поддържането на изключителния костюмен фонд на съставите.

ГРУЗИЯ

АНСАМБЪЛ ЗЕ-КАРТАН

Ансамбълът Зе-Картан е основан през 2015 г. в рамките на Община Шуахеви. Ръководител на ансамбъла е Гурам Болквадзе. Репертоарът на групата включва танци от всички региони на Грузия. Ансамбълът се състои основно от възрастни танцьори, които същевременно са и хореографи на собствените си детски ансамбли. От създаването си групата участва в различни правителствени проекти и конкурси, печели много олимпиади и има Гран при и първи места.

Ансамбълът Зе-Картан е участвал в международни фестивали в Молдова, България, Турция, Полша и др.

ГЪРЦИЯ

ГРЪЦКИ ЦЕНТЪР ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ – АНСАМБЪЛ ЕЛКЕЛАМ

Ансамбъл Елкелам е създаден през 1982 г. със следните цели: да провежда научни изследвания и да изучава материалите, които съставляват гръцката фолклорна култура и гръцката традиция – по-конкретно традиционните танци, музика, песни и костюми.

Групата има повече от 500 концерта в Гърция и е участвала в повече от 78 международни фестивала в чужбина в 20 различни страни по света

ИНДОНЕЗИЯ

ФОНДАЦИЯ ТЕГАЛ АРТ ХАУС

Фондация Тегал Арт Хаус е базирана в град Тегал и предоставя резиденция за артисти в областта на сценичните изкуства. Тегал Арт Хаус е организация, занимаваща се с различни видове изкуства – както традиционни, така и съвременни. В настоящия момент, фондацията се фокусира върху обучителни дейности в областта на танцовото изкуство, организирайки безплатни класове по оригинални танци като Каравитан, Педаланган и Синден.

Фондация Тегал Арт Хаус има изключително активна дейност и всяка година участва в многобройни национални и международни събития и фестивали.

МЕКСИКО

ТАНЦОВ СЪСТАВ МОНАРКА ДЕ МЕХИКО

Чрез своята артистична дейност Монарка де Мехико се стреми да преоткрие дълбокото значение на мексиканските танци и да ги представи чрез новаторски хореографски интерпретации. Трупата е социално ангажирана и насърчава развитието на млади таланти като се води от своите ценности: сътрудничество, страст, стремеж към съвършенство, толерантност, гордост от постиженията и уважение към другите култури и нации.

Фолклорният балет на Мексико провежда майсторски класове за учители и професионални танцьори в страни като Аржентина, Боливия, Бразилия, Куба, Еквадор, Перу, Съединени американски щати, Венецуела, Франция, Холандия, Гърция и Тайван.

Mонарка де Мехико е участвал в „Маатаф“ – Израелският център за насърчаване на културен обмен и фолклор през 2019 г. През същата година се изявява и на големите Международни фолклорни фестивали в Чехия – Рожновске славности и Копаничарске славности.

В програмата им са включени: Ацтекски танц, Звуците на Мариачите, Веракрус: страст, любов и омраза, танцът Бордадорас.

ПОЛША

АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ „ЯВОР“ НА УНИВЕРСИТЕТА ПО ПРИРОДНИ НАУКИ В ГР. ЛЮБЛИН

Ансамбълът за народни песни и танци „Явор” на Университета за естествени науки в град Люблин е основан през 1960 г. За своята 60-годишна история, ансамбълът е изградил четири танцови и две музикални групи. Ансамбълът непрекъснато обогатява репертоара си, концертира активно и се радва на много успехи.

Репертоарът на ансамбъла включва смесица от танци от различни региони на Полша като краковиен, куявяк, полонеза и мазурка, както и народни песни и мелодии, обредни и исторически възстановки. Групата е изнесла над 5000 концерта на живо по време на своите 125 пътувания в чужбина в над 60 страни по всички континенти.

БЪЛГАРИЯ

ТАНЦОВ СЪСТАВ „ЗОРА” КЪМ НЧ „ЗОРА 1858”, ГР.ДУПНИЦА

Читалището в гр.Дупница е построено с дарения през далечната 1858г. През тези над 150г. от съществуването си в залите му е кипяла богата дейност. Обучавали са се хора в най-различни курсове, школи и състави. С най-дълга история са съставите по Български народни танци. Периодично са се сменяли ръководителите, но дейността е продължавала.

От 2006г. хореограф при НЧ „Зора1858“ гр. Дупница е Дилиана Диканска. Повече от 150 танцьора са желаещите да изучават български народни танци. В репертоара им има танци от всички етнографски области на България. Малките деца по-лесно изпълняват по-бързи, жизнерадостни и емоционални танци, присъщи за безгрижното им детство. Момичетата и момчетата от танцовия състав имат по-добри умения и лесно усвояват различните стилове танци. С нежност и смиреност се понасят в пиринските танци. С лекота и грация изпълняват тракийските. С хъс и напетост показват характера си в шопските. Винаги печелят призови места на конкурсите и фестивалите, в които участват.

БЪЛГАРИЯ

„АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ“ ПРИ АМТИИ „ПРОФ. АСЕН ДИАМАНДИЕВ“- ПЛОВДИВ

АФА при АМТИИ-Пловдив е създаден през 2008г. Това е един млад Ансамбъл, но с вече утвърден авторитет и заемащ своето достойно място в Българската фолклорна национална култура. Интересно е да се знае, че и трите формации – народен хор, народен оркестър и танцов състав са със статут на учебни състави, което означава, че основната им дейност е свързана пряко с подготовката на студентите от специалностите “Изпълнителско изкуство – народни инструменти и народно пеене”, ”Дирижиране на народни състави”, „ Българска народна хореография“ и “ Хореографска режисура”.

Народният хор се състои от 12 певици, които могат да пеят многогласно съобразно музикалната творба, както и автентични песни – едногласни и двугласни от всички региони на България. В състава има певици с ярки изпълнителски качества, притежаващи отлична орнаментика, тембър, диапазон, индивидуален стил на пеене характерен за областта от където е родом всяка една от тях.

Народният оркестър се състои от 10 музиканти, които са изпълнители на традиционните български народни инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тамбура, контрабас и тъпан. Всеки един от тях е виртуоз на своя инструмент. Изпълняват авторски музикални произведения и автентични мелодии от цяла България.

Танцовият състав се състои от 20 танцьори – 10 жени и 10 мъже, завършили или в момента изучаващи специалността ”БНХ” при АМТИИ. Те са отлични изпълнители на народни танци от всички етнографски области на България.

АФА е така да се каже външното лице на АМТИИ и всяка негова изява на сцена издига имиджа и авторитета на Академията. Макар и съвсем млад АФА вече има зад гърба си многобройни концерти и участия изпълнени на наши и международни сцени. Носител е на престижни награди, като най – авторитетната от тях е “Гран при” от международния конкурс в гр. Агридженто – Италия 2009г.

През 2018г. ансамбъла получава бронзова лира от съюзът на българските музикални и танцови дейци за своя 10-годишен юбилей.

През 2022г. АФА участва за 4-ти път в прегледите на професионалните фолклорните ансамбли в България, който се състоя в гр. Пазарджик . Това само по себе си е едно значимо признание за изкуството на този млад колектив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив