Избори 2024

Водещи новини

Стартира 15-то издание на Седмицата на традиционните занаяти в Етнографския музей

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Стартира ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти в Етнографския музей

С много гости от страната и чужбина, приятели, партньори, талантливи майстори – занаятчии, ансамбъл „Тракия“, медии и туристи в Регионалния етнографски музей в Пловдив днес бе дадено началото на ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. В двора на музея е оформена истинска чаршия от занаятчийски работилници, „живи човешки съкровища“, показващи редки домашни занаяти като тъкане на вертикален стан, изработка на плъсти, кене, везба, рисуване върху коприна, изписване на великденски яйца и др. В духа на добрата традиция през цялата седмица до 2 юли ще има демонстрации на дърворезбари, кошничари, ковачи, ножари, бижутери, кожари, свещари, грънчари и много други. Специален акцент на тазгодишната седмица е занаятът бижутерство с различни материали и техники.

Откриването, в което участваха г-ца Дай Ин – аташе на културния отдел в посолството на Китай, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, д-р Ирена Тодорова – директор на Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО, майстор Кирил Коликов, уредникът Грозделина Георгиева и директорът на музея доц. д-р Ангел Янков, започна с празнична програма на Ансамбъл „Тракия“.

За участниците в Седмицата, идеята и емоцията разказа уредникът Грозделина Георгиева. Целта на музея е да възроди спомена за занаятите във Възрожденския Пловдив, както и да даде възможност на днешните майстори да покажат своите умения. Едно такова събитие води до съвместни проекти и обмен на идеи, създадат се контакти, раждат се приятелства. Тя отбеляза, че по повод 100 години от рождението на Стойна Кръстанова – заслужил майстор на народните художествени занаяти, които се навършват през 2023г, един от фокусите на Седмицата са старинните текстилни техники. Със съдействието на Фондация „Стойна Кръстанова“ гостуват представители на групата за старинна бродерия бути (boutis) от Перн-ле-Фонтен, Франция, които ще направят демонстрация утре. Майстори от далечен Китай показват три местни занаятчийски школи – за художествени техники, свързани с изрязването и гравирането на хартия, втората е специфичен тип бродерия в стил Шу и третата с изработването на кукла-сянка. Партньор и съмишленик на ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО, който подпомага усилията на музея за създаване на устойчива традиционна проява, популяризираща и поддържаща нематериалното културно наследство.

От името на занаятчиите поздрав отправи майсторът на хладни оръжия и доайен на гилдията Кирил Коликов .

Г-ца Дай Ин – аташе на културния отдел в посолството на Китай в София сподели на чудесен български език, че благодарение на огромната информация на сайта на община Пловдив е добре запозната с културния календар на града и разбирайки за събитието е решила да доведе майстори от Китай, пропътували хиляди километри, за да покажат изкуството си.

„Нематериалното културно наследство е жива история, която трябва да пазим и предаваме на поколенията след нас. Това е значението и смисъла на Седмицата на занаятите. Китай и България си приличат много по богатата култура и дълга история, затова двете държави са близки, независимо от географската отдалеченост. „Човек, който уважава красотата на друга цивилизация  и умее да се учи взаимно, такъв човек е способен да създава хармония за целия свят!“, каза още  Г-ца Дай Ин, цитирайки стара китайска мъдрост.

„Благодаря, че ви има и изпълвате това красиво пространство с толкова дух. Музеите се явяват своеобразен дом на занаятите и нематериалното културно наследство. Благодаря на доц. Янков и екипа, че превърна Етнографския музей  в средище и дом на занаятите, но и в дом на приятелство, толерантност и разбирателство помежду ни.  Ние вече сме една своеобразна общност, ние споделяме общи ценности. Това са ценности, които ни задължават да пазим историята си, занаятите, нематериалното културно наследство, да помним откъде идваме и накъде сме тръгнали. Сърдечно благодаря  на майсторите – носители и пазители на тези традиции. Благодаря, че Ви има!“, каза в приветствието си д-р Ирена Тодорова.

„Благодаря на екипа на музея и на директора доц. д-р Ангел Янков затова че са толкова активни, динамични, креативни и с работата си допринесоха за това РЕМ да е един от най-посещаваните музеи в града. Пример сте как се постига добър имидж! И нека да припомня: „много е трудно да постигнеш връх, но още по-трудно е да се поддържа този връх“. Благодаря на Етнографския музей, на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, на тези талантливи майстори затова, че превърнахте Пловдив в столица на занаятчийския дух!“, подчерта в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Той се обърна специално и към културното аташе г-ца Дай Ин с уверение, че в лицето на Община Пловдив и пловдивските културни институти имат добър и коректен партньор, а контактите и културните връзки ще продължат да се развиват и укрепват. Не случайно, Пловдив е и първият европейски град, който се побратими с град в Китай, а по-късно с още два. След побратимяването с  Шънджън, през 2014 година,  и в рамките на това сътрудничество, бе организиран мащабен Българо-китайски бизнес форум, припомни  още Пламен Панов.

Директорът на музея доц. д.-р Ангел Янков започна приветствието си с репликата „Хубав край – хубави хора“ от филма „Преброяване на дивите зайци“ на сценариста Георги Мишев като закачка към препълнения двор на музея. Той благодари от сърце на ансамбъл Тракия, на Посолството на Китай, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО, на Община Пловдив и лично на зам.-кмета Пламен Панов за подкрепата и най-много на всички майстори. „Ние сме едно голямо семейство!“, обобщи доц. Янков. След него заместник – кметът, спазвайки традицията, обяви ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти за открито и пожела на добър час.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив