Избори 2024

Водещи новини

За 7-ми път в Пловдив започва Творческа лаборатория за хорова музика Крикор Четинян

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
За 7-ми път в Пловдив започва Творческа лаборатория за хорова музика Крикор Четинян

За седми път в Пловдив това лято, между 24-30 юли, ще се проведе Творческа лаборатория за запознаване с хорова музика „Крикор Четинян“. В настоящето издание, което е посветено на 80 годишнината от рождението на Крикор Четинян, ръководителите – Кръстин Настев и Сергей Павлов, и гост-преподавателят от САЩ – Джеймс Хан, ще запознаят участниците с нови, не изпълнявани произведения от хоровата литература.

Акцент в настоящия курс е произведението „Into this world” (Четири хорови сезона) от американския композитор Пол Кери, което ще бъде изпълнено в съпровод на инструментален ансамбъл на заключителния концерт на 29 юли от 19ч. в Епископската базилика в Пловдив.

В края на концерта диригента Кръстин Настев ще представи новата си книга „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“. Творческата лаборатория се провежда със съдействието на Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“ и Общински институт „Старинен Пловдив“.

Творческата лаборатория е създадена през 2015 год. по идея на Крикор Четинян – изтъкнат български хоров диригент и дългогодишен преподавател по дирижиране в АМТИИ-Пловдив и НМА „Панчо Владигеров“- София и Кръстин Настев – негов ученик и последовател, който понастоящем е диригент на Варненската опера.

Летният курс дава възможност на хоровите диригенти, студенти и учители по музика да работят с водещи фигури в класическата хорова музика, музикалния фолклор и джаза; предлага практическа работа с хор, индивидуални или групови занимания по диригентска техника и теоретични лекции и се провежда в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Пловдив. Кулминацията на Творческата лаборатория е публичен концерт, който по традиция се провежда в емблематично архитектурно пространство в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив