Избори 2024

Водещи новини

За 14-ти път в Пловдив започва традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Дефиле на младото вино
Снимка: община Пловдив

За 14-ти път в Пловдив започва традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“. Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 25, 26 и 27 ноември в Стария град, за да опитат най-пивките млади вина на България. Поканете приятели на най-дългоочаквания винен празник под тепетата за дегустация на млади български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

По повод предстоящия винен празник, днес в къщата на Иван Черноземски се състоя пресконференция с участието на Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, инж. Любозар Фратев – председател на сдружение „Съвет по туризъм – Пловдив“ и доц. д-р инж. Христо Спасов – председател на дегустационната комисия, зам.-ректор по учебна дейност в УХТ – Пловдив.

„Щастлив съм, че можем заедно да анонсираме предстоящото любимо събитие на пловдивчани и гостите на града. Събитие, което се подкрепя ежегодно от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив. Намираме се в една много хубава година за туризма в града ни. Пловдив стана четвърти в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ и спечели първо място в категориите за култура, романтика и вино. Затова очакванията ни са още по-големи. „Дефилето на младото вино“ представя едно много добро компилиране на различните съставки на туризма в Пловдив – културно-историческия, винения, кулинарния туризъм”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 25 ноември (петък) в 13.00 ч. от площада пред Община Пловдив, откъдето ще тръгне „Дионисиево шествие“. С  музика, песни и танци ансамбъл „Тракия“ ще поведе винолюбителите към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ в 14.00 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022г. на винарска изба Вила Юстина, златен медалист от предходното издание. Изненада за всички присъстващи ще бъде чисто нова, брандирана с името на фестивала бъчва. „С наздравица“ заедно ще бъде даден старта на винените дегустации.

Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария град: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ – Експозиция „Геирги Божилов – Слона“, Експозиция „Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ – Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Къща на „Георги Данчов – Зографина“, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“. В тях ще Ви очакват над 300 вида вино и вкусни мезета. Участниците в 14-тото „Дефиле на младото вино“ са 67. От тях 45 са винопроизводители, 20 производителя на храни и продукти и 2 съпътстващи фирми. И тази година има ръст в общия брой участници – 15%. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания дегустационен комплект. Цените са между 3 и 20 лв. Дегустационни комплекти се предлагат предварително и на преференциални цени в Grabo.bg.

Дегустациите на 25 ноември са от 14:00 до 18:00 ч., на 26 ноември – от 11:00 до 18:00 ч., на 27 ноември – от 11:00 до 17:00 ч..Дегустацията на вино по време на фестивала се осъществява с жетони.

Организатори на дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Изданието през 2022 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на земеделието.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Съпътстващата програма съвсем скоро ще бъде добавена на официалния сайт, както и във фейсбук страницата. Информационна кампания вече тече в социалните мрежи – представяне на локациите, участниците, както и важна информация свързана с организацията на събитието. Фестивалната програма е богата и ще прелива от емоции. Събитията започват още този понеделник с Дните на младото вино.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив