Избори 2024

Водещи новини

Втората извънредна сесия заради казуса със собствеността на Панаира в Пловдив ще е на 9 януари

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съвет - Пловдив

Втората извънредна сесия заради казуса със собствеността на Панаира в Пловдив най-вероятно ще се проведе на 9 януари. Подписката с искането за заседанието вече е входирана в ОбС на града и е подкрепена от 17 съветници. В нея, по предложение на групата на ДБ, те настояват сесията да е точно на 9 януари, защото в същия ден е насрочено общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ – дружеството с мажоритарен собственик Георги Гергов, което стопанисва Панаира.

„Логично е да свикам извънредната сесия на тази дата, защото след това няма да има смисъл от провеждането й. Така ще бъдат удовлетворени и исканията на съветниците“, заяви пред Дарик председателят на ОбС Александър Държиков, който вече се е запознал с подписката. Очаква се утре той да обяви официално дневния ред за сесията на 9 януари.

По-рано през деня от „Демократична България” настояха държавата да се намеси по казуса с Международен панаир – Пловдив, като го обяви за „паметник на културата – групов от местно значение”.

От БСП също заявиха категоричната си позиция, че са против Пловдивският панаир да стане частна собственост.

Това е втори опит за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет на Пловдив.

Липса на кворум, заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и отцепилото се от Корнелия Нинова пловдивско БСП, провали заседанието на местния парламент по казуса в първия работен ден на 2023 година.  Провеждането му бе по искане на 20 съветници.

Според тях, решението на местния парламент от 19 декември, на което Общинският съвет прие апорта на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест“, трябва да бъде променено, заради опасността Гергов да придобие над 79% от капитала на дружеството и така да взима еднолични решения за Международното пловдивско изложение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив