ВКС върна делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял крадец в гаража си

От ВКС са върнали делото срещу д-р Иван Димитров, който в началото на март 2018-та година застреля в Пловдив с незаконно притежаван пистолет криминално проявения Жоро Джевизов, по прякор Плъха, след като го завари да краде в гаража си малко след полунощ. Делото трябва да бъде разгледано отново от друг състав на съда, а до момента мотивите на висшите магистратите все още не са известни. През март тази година д-р Иван Димитров, беше осъден условно на 2,5 години с изпитателен срок от магистратите от Апелативния съд. Тогава делото срещу медика започна отново, след като оправдателната присъда на лекаря беше отменена. От съда посочиха в решението си, че убийството на крадеца е станало умишлено, при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Медикът е хвърлил нож срещу Плъха от разстояние, а не го е използвал в непосредствена близост между двамата. За да отблъсне нападението д-р Иван Димитров е произвел един изстрел във въздуха и два в тялото на починалия, като е доказано, че резултатът от фаталния трети изстрел, насочен към гръдния кош на крадеца, е бил напълно предвидим. Според съда, лекарят е могъл да се защити, без да се налага да причинява смъртта на Джевизов. По време на първите съдебни дела хиляди хора […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Съд
Снимка: Pixabay

От ВКС са върнали делото срещу д-р Иван Димитров, който в началото на март 2018-та година застреля в Пловдив с незаконно притежаван пистолет криминално проявения Жоро Джевизов, по прякор Плъха, след като го завари да краде в гаража си малко след полунощ. Делото трябва да бъде разгледано отново от друг състав на съда, а до момента мотивите на висшите магистратите все още не са известни.

През март тази година д-р Иван Димитров, беше осъден условно на 2,5 години с изпитателен срок от магистратите от Апелативния съд. Тогава делото срещу медика започна отново, след като оправдателната присъда на лекаря беше отменена.

От съда посочиха в решението си, че убийството на крадеца е станало умишлено, при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Медикът е хвърлил нож срещу Плъха от разстояние, а не го е използвал в непосредствена близост между двамата. За да отблъсне нападението д-р Иван Димитров е произвел един изстрел във въздуха и два в тялото на починалия, като е доказано, че резултатът от фаталния трети изстрел, насочен към гръдния кош на крадеца, е бил напълно предвидим.

Според съда, лекарят е могъл да се защити, без да се налага да причинява смъртта на Джевизов.

По време на първите съдебни дела хиляди хора излязоха на няколко последователни протеста в защита на медика с искания за промяна в законодателството, които да осигурят сигурност и безопасност на хората в собствените им домове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини