Избори 2024

Водещи новини

В рамките на два летни сезона ще бъде извършен ремонта на Хуманитарната гимназия

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
В рамките на два летни сезона ще бъде извършен ремонта на Хуманитарната гимназия

В рамките на два летни сезона ще бъде извършен цялостният ремонт на Хуманитарната гимназия. Това съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов на инициирана от него среща с родители на деца от двете училища, помещаващи се в сградата – паметник на културата от национално значение – ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“. Присъстваха и директорите на учебните заведения Емил Начев и Иванка Василева, заместник-кметът по строителство Тодор Пашов и архитект Димитър Джугаланов.

Дългоочакваният ремонт започва това лято след общите усилия на районното кметство, родителите и директорите на двете училища.

„В случая не може да се говори за реконструкция в традиционния смисъл на думата. Сградата е единичен паметник на културата от национално значение и изискванията към намесите по нея са доста рестриктивни“, подчерта Стаменов. Той обяви, че след разговори с Регионалното управление на образованието, ръководството на общината и директорите, е взето решение децата да не бъдат местени по време на реставрацията, която ще се осъществи в два поредни летни сезона. Ремонтните дейности ще превърнат сградата в строителна площадка, затова ще се използва летния период, когато няма ученици.

„Не можем да създаваме стрес и дискомфорт на децата, родителите и учителите. Обмислихме всички варианти“, сподели още кметът и разясни какво ще включва ремонта.

В първия етап ще се реконструира покривната конструкция, дървената част ще се обследва и ще се импрегнира срещу пожар и вредители, като всяка греда поотделно ще бъде четиристранно обшита, за да се изпълнят изискванията за пожаробезопасност. Покривът, както и фасадите, колоните и цялата орнаментика, ще бъдат възстановени в автентичния си вид.

„Предвидена е цялостна подмяна на дограмата, а прозорците, които са в добро състояние, ще бъдат оставени в оригиналния си вид. Ще запазим и дърворезбоването“, каза още Стаменов. Той допълни, че е получил уверение от фирмата-изпълнител, че материалите и смесите при работата по сградата ще са същите, като тези, използвани при строителството й.

Ремонтните дейности по първия етап ще стартират в средата на май и ще приключат преди началото на учебната година. Ще се работи на две смени.  Районният кмет обеща да проучи възможността още това лято да се реновират и санитарните възли, каквото бе желанието на родителите.

На въпроса им дали има осигурено финансиране за работата по сградата, Стаменов посочи, че то е частично и е уредено с договор между район „Централен“ и Министерство на културата.

„Средствата бяха отпуснати по ежегодната програма за реставрация на ведомството, като 1.9 млн. от тях вече са по сметките на кметството, а остатъкът ще бъде преведен след финализиране на ремонта и последващ контрол на комисия от Министерство на културата. В бюджет 2023 на община Пловдив, който предстои да се гласува след приемане на Републиканския, ще бъдат включени още 3 млн. лв. за довършване на първия етап“, поясни районният кмет.

Следващият летен сезон се очаква строителните дейности да продължат вътре в сградата, което според експертите е и най-трудоемката и специфична част от реконструкцията. Предвидено е премахването на т.нар. каратавани, както и обследване и подмяна на всяка нарушена греда от носещата конструкция, за да бъдат изпълнени противопожарните изисквания. За този етап от ремонта също ще се търси смесено финансиране. Родителите изразиха своето категорично доверие в работата и ангажираността на кмета Георги Стаменов  към емблематичната сграда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив