9 ученици получиха стипендии от националния конкурс по актьорско майсторство

Приключи Деветия национален ученически конкурс по актьорско майсторство под егидата на Министерство на културата, организиран от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив. Той бе открит в петък от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директора на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов. Конкурсът е с продължителност два дни и се проведе в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  В него по традиция участват талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации. Те трябва да са от 8 до 11 клас, ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и  участват в надпревара за едногодишни стипендии (1-во, 2-ро, 3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Тази година в конкурса се включиха 47 ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” гр. Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима и се представиха с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. Авторитетното жури, което тази година бе натоварено с нелеката задача да извърши оценяването, бе […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
9 ученици получиха стипендии от националния конкурс по актьорско майсторство

Приключи Деветия национален ученически конкурс по актьорско майсторство под егидата на Министерство на културата, организиран от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив. Той бе открит в петък от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директора на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов.

Конкурсът е с продължителност два дни и се проведе в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  В него по традиция участват талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации. Те трябва да са от 8 до 11 клас, ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и  участват в надпревара за едногодишни стипендии (1-во, 2-ро, 3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Тази година в конкурса се включиха 47 ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” гр. Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима и се представиха с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза.

Авторитетното жури, което тази година бе натоварено с нелеката задача да извърши оценяването, бе с председател – актьорът Владимир Зомбори от нашумелия телевизионен сериал „Вина“, който е и възпитаник на НГСЕИ –Пловдив и членове бяха Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева.

На конкурса присъства Ралица Базайтова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата, която връчи стипендиите на финала.

Награждаването бе в събота, като през деня Владимир Зомбори проведе неформална среща с учениците. Гост на награждаването бе и още един участник в сериала „Вина“ Димитър Сейменски , който бе член на журито в предишно издание на конкурса.

Вижте победителите в отделните категории:

Направление „Драматичен театър“

1-во място-Радост Костадинова-НГСЕИ- гр. Пловдив
2-ро място-Атанас Пределиев-НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас
3-то място-Димитър Ганчев-НГСЕИ- гр. Пловдив

Направление “Куклен театър“

1-во място-Деница Харизанова-НГСЕИ- гр. Пловдив
2-ро място-Василена Атанасова-НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“-  гр. Бургас
3-то място-Стефан Георгиев-НГСЕИ- гр. Пловдив

Направление „Невербален театър“

1-во място- Васил Желев – НГСЕИ – гр. Пловдив
2-ро място- Велиян Петров – НГСЕИ – гр. Пловдив
З-то място- Красимира Илиева – НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив