Избори 2024

Водещи новини

В Пловдив отбелязаха 150 години от смъртта на Апостола на Свободата Васил Левски

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Поднасяне на цветя

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, днес в Пловдив беше почетено делото, живота и 150-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Преди общоградското честване, на което присъстваха много граждани, ученици и деца, своят патронен празник пред паметника отбеляза и Националната търговска гимназия. Облечени в униформата на гимназията, учениците поднесоха венци и цветя и с едноминутно мълчание почетоха паметта на най-светлия български герой. Преди тях на алеята на Бунарджика, паметта на най-свидния син на България почетоха и деца от детска градина от община „Родопи“.

Във военната церемония на общоградското честване в 11 часа участваха представителни формирования от 3- та авиобаза Граф Игнатиево – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“, Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Традиция“. Строят прие генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и началник на пловдивския гарнизон.

Водещ на възпоменателното честване бе актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева.  Тази година официалното слово бе произнесено от Емил Георгиев Манчев, ученик в XI „а“ клас на ЕГ „Пловдив“.  Носител на множество награди през учебната 2021/2022г., сред които: I място в България – Х клас на националната олимпиада по немски език., II място на националния кръг на международната олимпиада на Гьоте институт. През учебната 2022/2023г.: I място на националното състезание на Нов български университет за превод, I място на състезанието „Грамотни ли сме“ под егидата на Община Пловдив по правопис. Емил Манчев е с високи резултати от националните кръгове на олимпиадите по български език и литература и физика и астрономия и е завоювал награди от национални състезания по математика.

За да почетат делото и паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха Кметът на град Пловдив Здравко Димитров, областният управител д-р Ангел Стоев, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж. Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, полковник Иван Иванов – заместник командир по логистичното осигуряване на 3- та авиобаза Граф Игнатиево, заместник-кметът Тодор Чонов, общински съветници, кметовете на райони Георги Стаменов, Стоян Алексиев, Костадин Димитров и заместник-кметовете на район Западен,  Централен и Тракия, представители на общинската администрация, Общественият посредник на Пловдив – Борислав Стаматов, ученици от пловдивски училища, две детски градини, граждани, политически, обществени организации и медии.

Многобройни венци и цветя бяха положени и от името на държавни и общиски структури, съюзи, сдружения, комитети, почетни консули, политически партии, от множество признателни граждани. Както всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, пловдивчани отдадоха почит пред саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски.

Вижте пълния текст на словото, произнесено от Емил Георгиев Манчев, ученик от 11а клас на ЕГ ,,Пловдив‘‘:

ЛЕВСКИ

Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Дякон Игнатий, Апостола – всички те назовават един човек, един герой, определен от поета като един син на майката родина. Ето че сме се събрали на този ден, за да почетем именно неговото дело, самоотверженост и себеотрицание, неговия свят подвиг в името на българския народ, в името на една по-добра България. Ние сме тук, за да отбележим 150-годишнината от смъртта на човека, положил основите на последвалите борби за национално освобождение. А както знаем – ако основите не са здрави, съоръжението рухва.

Отивайки на среща със смъртта, изправен гордо пред ,,черното бесило‘‘, Левски изрича последните си думи пред отец Тодор Митов: ,,Каквото съм направил, в ползу народу е.‘‘

Парадоксално или не, поне според историческите извори, никой от същия този народ не се притичва на помощ – дали поради робски страх, дали защото е зает да търси белите меджидиета в дълбоките преспи край Къкрина, както предполага в един свой разказ писателят Йордан Радичков. Апостола остава сам, но погледът му е насочен нагоре, към небето, към вечността, към нас, идващите след него.

Век и половина по-късно ние сме тук и сякаш се успокояваме, че сме върнали стореното, че сме се отплатили.

Да, тук сме. Да, припомняме неговото дело. Да, поднасяме цветя и венци. Но това само за ден, за няколко часа даже. Ще го повторим още два-три пъти – в деня на рождението му, на националния празник. Ще закачим портрет на стената. От време на време ще спрягаме неговото име. Дали обаче това е достатъчно? И дали е истинско?

Вазов ни казва, че бесилото е обезсмъртило героя – но безсмъртието не е ли вечно, постоянно, или се проявява само когато можем да извлечем полза, да си послужим с него като индулгенция?

Госпожи и господа, уважаеми съграждани,

Левски ни завеща идеята си за ,,чиста и свята република‘‘. Да се огледаме наоколо и да помислим – постигнахме ли я? В замяна на толкова много, той поиска само едно от нас – успяхме ли? А как да отговорим днес на онова Народе????, написано в джобното му тефтерче и незаглъхващо век и половина вече?

Ние, българите, сме благословени да бъдем наследници на големи фигури, истински патриоти, поставили благото на народа пред самите себе си. Такива, за които българщината е дълг. Вместо да последваме техния пример, ние ги превръщаме в нарицателни имена, омаловажаваме тяхната любов към България, но не защото я отричаме, а защото ние самите не я притежаваме. Ако е така, напразни ли са били жертвите на хиляди българи, борили се за свободата, целостта и суверенитета на нашата страна? Заслужаваме ли да се наречем потомци на такива велики личности?

Какъвто и да е отговорът, днес ние, събралите се на това място, отдаваме дълбока почит на може би най-великия българин, чийто образ е пренасян с години в народните сърца. В едно от своите писма до Любен Каравелов Апостола изповядва идеята си, че в България трябва да цари братство без оглед на вяра и народност. Затова, ако искрено се прекланяме пред делото на Левски, нека загърбим различията, които пречат на общата ни работа, и да позволим то да ни свърже като нишка, здрава и неразрушима. Да направим крачка напред към изконната мечта на Апостола – една обединена и сплотена България, открита към съседите си и към света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив