Избори 2024

Водещи новини

В Пловдив изграждат паметник на медиците, загубили живота си вследствие на COVID-19

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
В Пловдив изграждат паметник на медиците, загубили живота си вследствие на COVID-19

Паметник в почит на медиците, загубили живота си вследствие на COVID пандемията, ще се изгражда в Пловдив. Инициатор на идеята е доц. Дончо Дончев – лекар в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия. Зад нея застава и Инициативен комитет от хора в сферата на културата и спорта, както и редица пловдивски лекари. Предложението е внесено в общината в Деня на здравния работник, 7 април, с молба за съорганизаторство, и предстои да бъде разгледано от пловдивските съветници.

„Важно е да помним медиците, които безкористно се бориха със заразата на първа линия и които загубиха живота си. А за да сме честни пред тях и пред себе си, е необходим и материален спомен, който да напомня за саможертвата им“, сподели пред Дарик радио доц. Дончев.

Идейният проект е дело на Никол Александрова – първото кохлеинплантирано дете пациент на ВМА, вече студентка в Художествената академия. Паметникът ще изобразява слаба женска фигура в реален ръст, облечена в защитно облекло със свалена маска и очила и със свити ангелски крила на гърба. Идеята дошла от разпространените в социалните мрежи снимки на медици, запечатали денонощния труд и умората.

„Градът на тепетата е избран неслучайно. Освен че в града няма паметник на медиците, в Пловдив хората са много по-толерантни“, смята доц. Дончо Дончев. Известният специалист от ВМА се надява идеята да получи по-широка подкрепа на национално ниво и самите пловдивчани да я възприемат като своя собствена.

Само за периода от 1 месец през първата по-сериозна вълна 2020 г. живота си са загубили 1,5% от семейните лекари в Пловдив, каза д-р Георги Цигаровски, заместник-председател на Управителния съвет на Районната лекарска колегия в Пловдив и част от инициативата. „Имам готовност, както лично, така и да организирам други хора, които да подпомогнат целия процес по набирането на средства, но изчакваме окончателното решение на общината“, сподели д-р Цигаровски.

Още през май писмото за ковид паметник е минало през комисията по култура в Общинския съвет и е изпратено за становище до  зам.-кмета по „Финанси и стопански дейности” Величко Родопски и зам.-кмета по „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив