Избори 2024

Водещи новини

В Пловдив беше отбелязана 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паметник на Стефан Стамболов в Пловдив

В Пловдив беше отбелязана 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов пред паметника на държавника на едноименния площад, на който се намира сградата на Община Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“. Строят бе приет от полковник Йордан Йорданов – началник на щаба на „Съвместното командване на специалните операции“.

Слово за държавника произнесе Спас Гърневски – политик и общественик, кмет на град Пловдив от 1 ноември 1995 до 1 ноември 1999г. и народен представител в 44-тото НС, по чиято инициатива с Решение на Общински съвет – Пловдив през 1997 г., в мандата му като кмет, площадът започва да носи името на Стефан Стамболов.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната от тях е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад, където всяка година на 31 януари се чества годишнината от рождението на българският държавник.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов, който припомни в своето художествено въведение, че приносът и ролята на Стамболов го нареждат сред най-значимите личности в историята ни и макар образът му да е противоречив, е неоспоримо, че той няма аналог. Стамболов е човек на екстремалните, кризисните ситуации. Като държавник той поема рискове и отговорности, които са непосилни за другите. В това отношение той е ненадминат и до днес и се превръща в една от най-интересните фигури в новата ни история.

„Няма друг български премиер, който в толкова мащабен вид, да олицетворява проевропейската линия на страната. Като се започне от стриктно спазване на законите, модернизиране, ефективно функциониране и контрол върху дейността на всички държавни институции. Слага се началото на БДЖ, на пристанището, на Софийския университет, създават се българските пощи, държавната печатница, провежда се първото българско търговско изложение в Пловдив. На 3 юли 1895 година Стефан Стамболов е убит на 41 години. Формалният повод за убийството му е отмъщение за смъртта на майор Коста Паница, който със съдействието на Русия се е опитал да организира опит за военен преврат. В резултат на предателството си майорът е осъден на смърт и екзекутиран. Уважаеми съграждани, не ви ли се струва, че историята със съдбата на бележития български държавник Стамболов, е изключително актуална и днес?“, попита Гърневски, който завърши словото си думите „Бог да пази България, Пловдив и европейското бъдеще на следващите поколения!“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив