Избори 2024

Водещи новини

Увеличават бюджета на Фестивали и големи събития в Пловдив на 1 300 000 лв.

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Фестивално лято в Пловдив 2024, фестивали

След предложение на комисията по оценка на проектните кандидатури, управителният съвет на ОФ „Пловдив 2019“ гласува увеличение на общата стойност на отворената покана с 300 000 лева, с което бюджетът на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив е 1 300 000 лв.

За отворена покана „Фестивали и големи събития“ бяха получени общо 41 проектни предложения, от които експертното жури класира 13 големи фестивала и събития за финансиране. Водещ принцип в работата на комисията бе обогатяването на  културния афиш в Пловдив с мащабни актуални продукции, събития и фестивали, достъпът на локална и международна публики, утвърждаването на програмата „Фестивално лято“ и през 2024 г. и поставянето на град Пловдив като фестивална дестинация на картата на Европа.

Селекцията включва ключови събития, станали емблематични за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, които надграждат своите издания през 2024. Програмата надгражда тазгодишното издание на Hills of Rock с ексклузивна програма в третия фестивален ден, One Dance Week ще представи за първи път свои копродукции с едни от най-големите имена на съвременния танц в Европа, а през септември ул. „Иван Вазов“ ще бъде отново сцена на фестивала „Улица Станционна“. Фондация „Пловдив 2019“ подкрепя емблематичния фестивал на „Държавна Опера – Пловдив“ – Opera Open, които тази година отбелязват своята 70-та годишнина, а фестивалът „Франкофоли“ става традиционен за Пловдив с второ издание през 2024.

Фондацията ще подкрепи лятното издание на Пловдив Джаз Фест, годишния концерт на Соня Йончева на Античен театър и новата продукция на Драматичен театър Пловдив – „Без кръв“. В програмата се включват Plovdiv House Festival, ще видим второ издание на Майна Town WEEKEND,  юбилейното издание на Shake That Хълм, SPIKE Bulgarian Music Showcase, завръща се и фестивалът за аниме и гейминг култура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив