Избори 2024

Водещи новини

Ученици от няколко училища се учиха на безопасност на движението с общината и КАТ

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
КАТ - пътна безопасност - ученици
Снимка: Община Пловдив

Защо трябва да пресичаме на зелен светофар, кога можем да пресечем улица, какви са правилата за движение по пътя с велосипед – това научиха четвъртокласници от СУ „Черноризец Храбър“ по време на открит урок за безопасно движение по пътищата. Той се проведе днес на специалната площадка за безопасно движение в Парка на репресираните, където бяха кметът Здравко Димитров, заместник-кметовете Тодор Чонов и Йордан Ставрев, както и районният кмет на „Тракия“ Костадин Димитров. Открити уроци по безопасно движение се проведоха едновременно и на специализираните за целта площадки в районите „Южен“ и „Северен“ с третокласници и четвъртокласници от СУ „Св. Константин Кирил Философ“ и ОУ „Христо Г. Данов“ .

В ролята на лектор влезе инспектор Стоян Войводов от Пътна полиция, който подчерта пред малчуганите, че трябва да играят само в паркове, че не бива да пресичат със слушалки, за да могат чуват звуците на колите около тях, а карат ли велосипед, задължително трябва да имат светлоотразители. Кметът Димитров също се включи в урока. Той попита четвъртокласниците говорят ли вкъщи с родителите си за безопасното движение по пътищата и ги посъветва, ако ходят сами на училище, да не разчитат на шофьорите да ги пазят. „Има много разсеяни шофьори. Вие сами трябва да се пазите, да внимавате, да спазвате правилата, които полицаят ви обясни“, допълни градоначалникът, който заедно със заместника си Тодор Чонов раздадоха подаръци на малчуганите. Децата получиха звънчета за колело, светлоотразителни ленти, фарове и др., като кметовете припомниха колко по-удобно и екологично е да се използва велосипедът като транспорт.

След урока децата имаха възможността да разгледат и полицейски патрул, като най-вълнуващо беше да разберат как се включва сирената. Ентусиазмът запали и дошлите да играят в парка малчугани, като дори 2-годишни деца се качиха в полицейската кола.

Проявата е част от инициативите, с които Община Пловдив се включва в отбелязването на Европейската седмица на мобилността, 16-22 септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив