Избори 2024

Водещи новини

Учени от няколко континента се събират в Пловдив за Международна конференция

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология

Учени от няколко континента ще посетят България на 25-27 септември 2023 г., когато в Пловдив ще се проведе второто издание на Международна конференция по растителна системна биология и биотехнология (ICPSBB 2023). Конференцията е най-мащабното за страната международно събитие в тази научна област и ще привлече учени от България, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Китай, Нова Зеландия, ЮАР, Германия, Израел и др.

ICPSBB 2023 е инициатива на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ). Това е първият български Център за върхови постижения в областта на растителната биология и биотехнология, финансиран със средства от ЕК по програма Teaming на “Хоризонт 2020” и съфинансиран от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Проектът беше безвъзмездно подкрепен от Община Пловдив, която предостави терен за строежа на научния комплекс на ЦРСББ в ж.к. „Тракия“, което ще допринесе за налагането на града като научна дестинация и притегателен център за високо профилирани учени от целия свят.

Събитието предвижда лекционни панели, постерни изложби и дискусионен форум, в рамките на които участниците ще обменят знания и опит за развитието на растителните науки в България и по света. Сред основните теми на конференцията са абиотичен и оксидативен стрес при растенията, биоинформатика и компютърно моделиране, растителна биотехнология, генетика и геномика, молекулярна биология, развитие на растенията, растителна системна биология, еволюционна биология,  и др.

Конференцията се организира от ЦРСББ за втори път и очакванията са тази година тя да събере на едно място представители на академичната общност , земеделски производители, и частни компании от България и чужбина, давайки трибуна за презентации и дискусии по отделни научни направления, значими за учените, бизнеса и обществото като цяло.

“Горди сме, че имаме възможността да привлечем известни учени, които да дойдат в България и да обменят опит и знания с колеги от страната. Приносът на българските учени в този обмен е значителен и експертизата на изследователите в ЦРСББ са доказателство за потенциала на България да развива наука на световно ниво”, изтъква проф. Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ и организатор на конференцията.

Конференцията ще се проведе от 25 до 27 септември 2023 г. в новопостроения научно-изследователски комплекс на ЦРСББ в Пловдив.

Повече информация за събитието:

https://conference2023.cpsbb.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив