Избори 2024

Водещи новини

Търговският регистър отказа да впише увеличението на акциите на „Пълдин Туринвест“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив
Снимка: Международен панаир Пловдив

Търговският регистър е отказал да впише увеличението на акциите на „Пълдин Туринвест“, съобщи председателят на общинските съветници на ДБ Пловдив Веселина Александрова.

„Търговският регистър се съобрази с втората защита, която вмъкнахме в проекта ни за решение за апорта на варненските акции от Панаира и точно на това основание отказва да впише апорта!

Длъжностното лице се позовава именно на т. 1 от решението ни, в което НЕ даваме съгласие за намаляване дела ни в капитала. Това не е блокиращата квота, а другият закон – казвала съм неведнъж, че ползваме защитата на два закона.

Изричното несъгласие в т. 1 от решението на Общински съвет е важно именно за активиране на втората ни защита – по Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който изисква изрично съгласие.

Именно затова не се отчаях докрай от шизофренното решение от 19 декември, макар и да опитахме два пъти да го оправим (за да имаме две защити, а не една, която може да не бъде зачетена). Просто разчитах на втория закон“, написа в профила си Александрова.

Изненадващо, от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че утре съветниците от партията на Бойко Борисов ще инициират извънредна сесия на Общинския съвет за отмяна на решението за увеличаване на капитала на „Пълдин Туринвест” и приемане на варненските акции в него. Решението предизвиква изумление именно, защото заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ, както и на отцепилите се от БСП местни социалисти, бяха провалени и двете извънредни заседания на местния парламент за отмяна на апорта на акциите.

От Община Пловдив, веднага след съобщението на ГЕРБ, изпратиха до медии писмо, в което се казва, че кметът Здравко Димитров е внесъл искова молба до Окръжен съд Пловдив за отмяна от съда на взетите решения на Общото събрание на дружеството „Пълдин Туринвест“ от 9 януари 2023 г. Едновременно с това е внесена и молба за спиране на вписването в Търговския регистър за увеличение на капитала на дружеството и изменение на устава, съобщиха още от пресцентъра на администрацията.  Междувременно, часове преди това отново от общината заявиха, че градоначалникът ще обжалва само решението на акционерите.

Припомням, че казусът със собствеността на Панаира предизвика редица протести в града на тепетата. Хората изразиха опасенията си, ако Гергов придобие контролния пакет акции, международното изложение може ще бъде превърнато в поредния жилищен квартал в Пловдив

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив