Избори 2024

Водещи новини

Спряха изграждането на завод за рециклиране на гуми в район Южен

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Мръсен въздух в Пловдив

Поредна победа в защита на чистия въздух в Пловдив и региона. Съветниците от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ в ОбС на града положиха сериозни усилия да информират гражданите и институциите за потенциалните негативни въздействия от изграждането на завод за рециклиране на гуми в район „Южен“, бяха и активни участници в процесите, които доведоха до приемане на обща декларация от Общинския съвет срещу инсталацията.

РИОСВ прекрати процедурата за инвестиционното намерение за завода с мотив – липсата на минимално отстояние от 500 метра между площадката на планираната инсталацията и редица обекти, подлежащи на здравна защита.

От ПП-ДБ само преди дни изтъкнаха екологичните рискове от работата на завода, като освобождаването на вредни газове, токсични химикали, замърсяване на почвата и водите и емисиите на фини прахови частици и тежки метали в атмосферата. Неяснотата относно управлението и обезопасяването на опасния отпадък беше още един аспект, който съветниците подчертаха. Това доведе и до успешното възражение, което представиха те пред РИОСВ през декември, след което последва отмяната на първото обществено обсъждане на проекта.

„Безопасното и екологично бъдеще на града ни ще продължи да бъде наша кауза. Затова няма да се откажем и занапред от исканията ни за цялостен и отговорен подход при решението на подобни казуси“, категорични са групата на ПП-ДБ в местния парламент на Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив