Избори 2024

Водещи новини

Над 5 млн. лв. за културното и туристическо развитие на Пловдив през 2024 година

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пламен Панов

5 млн. 140 хил.лв. са  общо средствата за културни събития и развитие на Пловдив като атрактивна културна и туристическа дестинация през 2024 г.

3,7 млн. лв. са заложените в бюджета за Културния календар на града, който е с половин милион повече от предварително планирания, по предложение на кмета Костадин Димитров. Пловдив има бурна културна общност, а пловдивчани са изключително сензитивни към културата и смятам, че новото управление на Пловдив отговаря на високите очаквания, които имат всички. Това заяви в специално интервю заместник-кметът Пламен Панов.

Заложеният бюджет на фондация „Пловдив 2019“ за тази година е 1 млн. 200 хил.лв. През февруари ще бъдат обявени и отворените покани към културните оператори. Отделно екипът на фондацията има готовност да кандидатства по „Национален план за възстановяване и устойчивост“ за още 2 млн.лв. за културно съдържание. Предстои  НФ „Култура“ също да обяви своите покани за кандидатстване.

През 2024 г. с 20% се увеличават и средства за културна дейност, с които ще разполагат и 25-те пловдивски читалища. Бюджетът им се вдига на 140 хил. лв. (от 112 хил.лв.), съобщи още той.

Искаме да създадем една абсолютна предвидимост в културната програма. Целта е тази година да се разработи механизъм, който ще важи за 2025, 2026 и 2027 година. Това ще даде възможност на културните оператори да планират проектите си, на големите изпълнители да запазват дати за своите концерти в Пловдив. Тригодишната програма ще даде база за развитие на маркетинговата стратегия и рекламата на Пловдив като туристическа и културна дестинация, ще се изготвят пакетите на туроператорите.

Големите събития и концерти са пример за това, че екипът на отдел „Култура, археология и туризъм“ мисли за пловдивчани и гости на града от всички възрасти – планирани са концерти с рок, ретро и класическа музика.   Вече стана ясно, че ще има и втори концерт на Лара Фабиан, Пловдив посреща тази година и второто издание на диско фестивала Disco Music Fest: Back to the ’80s (’90s), с участието на Ийст Севънтийн и Питър Андре. Част от  културния календар на града е и Националният конкурс „Милчо Левиев“, насочен към младите таланти от Музикалното училище.

До 2 седмици започва същинският ремонт на Концертна зала, а до 2 години очаквам Пловдив да има най-хубавата зала за концерти и виенски балове, съобщи още пред Дарик заместник-кметът Пламен Панов. Стартира и цялостното обновяване на Народна библиотека „Иван Вазов“. Със спечелените 2,6 млн. лв. ще бъде извършен обстоен ремонт, за да се подобри  енергийна ефективност и да се модернизира сградата. С осигурените от държавния бюджет средства от 4,4 млн.лв. ще бъде поставено началото и на проекта за кино “ Космос“, но трябва да се има предвид, че това са  50% от необходимите средства за изпълнение на плана за отваряне на новото културно пространство.

Според заместник-кмета по култура най-подходящото място за издигане на Дом на пловдивската опера е над археологията на Понеделник пазара (при условие, че теренът стане отново общински), в поножието на Античния театър и в близост до Епископската базилика – една от най-големите туристически атракции. Построяването на сградата е възможно с помощта на държавата и е възможно такива да бъдат получени в пакета субсидии за следващата година.  Средствата от общинския бюджет за програмата на Държавна опера Пловдив тази година са 300 000 лв.

Екипът на Пламен Панов започва програма и за изграждане на открити, покрити сцени в отделните райони на града, за да се обособят вторични градски центрове.  Общината ще се ангажира с предоставяне на условия, така че да продължи процеса на децентрализация на културните събития, коментира още той.  Към темата, която бе поставена пред новото управление първо в студиото на Дарик, има огромен интерес. Според Пламен Панов по този начин ще се спестят и средства от събитията, които се финансират по Културния календар и парите ще се влагат в по-богата програма на събитията. В район „Тракия“ предстои да се открие и първият филиал на Кукления театър в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив