Избори 2024

Водещи новини

Референдумът за присъединяване на Белащица към Пловдив получи „зелена“ светлина

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Белащица
Снимка: Гайд България

ВАС отхвърли обжалването на кмета на община Родопи Павел Михайлов на решението на ОбС на града на тепетата за присъединяването на Белащица към Пловдив.

Според висшите магистрати, липсва правен интерес от оспорването и затова оставят жалбата без разглеждане и прекратяват производството по делото.

След решението на ВАС областният управител на Пловдив Ангел Стоев може да насрочи провеждането на референдум в Белащица за присъединяването на Пловдив. Допитването може да се случи заедно с местните избори.

Преди това Ангел Стоев изпраща писмо до общинския съвет на Родопи, който трябва да вземе решение. Ако съветниците отново откажат допитването, то тогава областният управител може го насрочи.

Припомням, че през ноември, миналата година, местният парламент на община Родопи отхвърли с мнозинство предложението за провеждане на референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив.

Председателят Георги Цанков и кметът на общината Павел Михайлов изразиха отрицателното си становище за провеждане на допитването и оспориха процедурата по събирането на подписи за референдума.

Преди това без нито един глас „против“ или „въздържал се“ ОбС на Пловдив прие отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града.

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май, 2022 г.  Подписката, която беше внесена в края на септември, е подкрепена от 490 жители с постоянен адрес в селото.

Какви са следващите стъпки на областния управител на област Пловдив след решението на ВАС от 23 февруари, вижте в становището Ангел Стоев по казуса, поискано от Дарик радио Пловдив:

Определението на ВАС на практика легитимира решението на Община Пловдив да приеме с. Белащица в своята територия.

В тази връзка областният управител Ангел Стоев, съгласно Закона за административното и териториално деление на Република България, изпраща писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи“ Георги Цанков. В него той предлага Общинският съвет да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място.

Референдумът се провежда по ред, определен от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление“, като се спазва съответната процедура. След като станат ясни резултатите и ако те са положителни „за“ отделянето, областният управител по закон в едномесечен срок внася в МС доклад относно исканата промяна, а МС приема решение, с което предлага на президента на Р България да я утвърди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив