Избори 2024

Водещи новини

Протест съпроводи първата копка на Южния обходен колектор

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Южен обходен колектор - първа копка - протест
Снимка: Дарик / Искра Койчева

Протест съпроводи първата копка на дългочакания мащабен ВиК проект за Пловдив и региона – Южния обходен колектор. Жители на Коматево поискаха от водното дружество да се вземат спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в квартала. Присъстващият на първата копка заместник-министър на благоустройството Захари Христов обеща да ги приеме и да изслуша исканията им.

Проблемът с налягането по високите етажи в целия „Южен“ придобива огромен мащаб в последните години със застрояването на района. Очакванията на ВиК са с реализацията на Южния обходен колектор да се реши до голяма затруднението с ниското налягане на водата, като се разтовари канализационната мрежа в централната градска част на Пловдив, заяви пред Дарик главният инженер на ВиК Пловдив Антон Гълъбов.

Проектът е на стойност 135 милиона лева. Изпълнението му трябва да подобри съществуващите системи за управление на питейните и отпадъчните води на централната, западната и южната част на Пловдив и част от Родопската яка.

Цялото трасе на колектора е 12 километра като тръгва от бул. „Пещерско шосе“, през „Царевец“ и „Модър“, оттам под бул. „Александър Стамболийски“, през „Нестор Абаджиев“ в район „Тракия“ и се зауства в пречиствателната станция на Ягодовско шосе. На места тръбата ще стига до 3.5 метра вътрешен диаметър.

Строителството ще започне от улиците „Царевец“ и „Модър“, ще продължи по бул. „Ал. Стамболийски“, като бъде разделено на три етапа. Бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде затворен поетапно през зимния период, но през лятото се очаква изключително натоварената пътна отсечка да бъде затворена изцяло за движение,  уточни инж. Гълъбов на въпрос на Дарик радио. Той обаче се ангажира, че това няма да се случи преди да е напълно готов пробива „Модър-Царевец“, което се очаква да стане до 2-3 месеца.  Крайният срок на изграждането на Южния обходен колектор е март, 2024 година.

На първата копка на проекта присъстваха заместник-министъра на благоустройството Захари Христов, областният управител  Ангел Стоев и зам.-кметовете на община Пловдив Пламен Райчев и Тодор Чонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив