Избори 2024

Водещи новини

Прокурори от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив на протест заради Гешев

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Прокурори от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив

Прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив излязоха на протест заради извършения терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев и остро осъдиха атентата спрямо най-висшия представител на държавното обвинение.

Магистратите се събраха пред сградата на прокуратурата в  Пловдив, начело с Гергана Мутафова – член на Прокурорската колегия на ВСС, Тодор Деянов -апелативен прокурор, Ваня Христева – окръжен прокурор, Петър Петров -районен прокурор, кап. Христо Анчев – административен ръководител на Военно –окръжна прокуратура – Пловдив, негови колеги и съдебни служители.

„Тук сме, защото това е посегателство не само над личността на главния прокурор , а и над прокуратурата като институция. Крайно време е да се разбере, че случващото се е функция на умишленото рушене на авторитета на институциите, на безпринципното охулване на прокуратурата и на опитите за овладяването й“, изрази позицията на колегите си Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив. Тя допълни, че е крайно време да се прекратят „непрестанните упражнения върху съдебната система от хора, чиито мотиви стоят много далеч от това да се служи на обществото“.

„Днес обект на атака е личността на едни от нос , но утре може да е на всеки, който стане някому неудобен, защото си върши работата“, обяви прокурор Галина Андреева – Минчева.

Представителят на ВСС Гергана Мутафова каза, че членовете на Прокурорската колегия на ВСС са подготвили декларация, с която остро осъждат атентата спрямо главния прокурор.

„Солидарни сме с колегите от цялата страна, които се събраха днес, за да изразят своя протест към случващото. Надяваме се МВР и специализираните служби да дадат отговор на прокурорите, на съдебната власт, на гражданите и на цялата държава кой е поръчител и извършител на този криминален акт“,  заяви Гергана Мутафова.

По думите й политическите представители също трябва да отговорят дали покушението има връзка с непрекъснатите атаки към прокуратурата и съдебната власт, както и към опитите за приемане на закони и други механизми за  отстраняването на главния прокурор.

Към протеста се присъединиха граждани, адвокати, както и представители на обществени организации. Сред тях беше доайенът на пловдивските адвокати – 90 –годишният Димитър Будаков, представители на роднините на загиналите при пътно-транспортни произшествия и др.

Протести в подкрепа на главния прокурор се проведоха във всички прокуратури в апелативния район, който включва Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив