Президентът на Армения Вахагн Хачатурян беше на посещение в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Вахагн Хачатурян и Здравко Димитров
Снимка: община Пловдив

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян беше на посещение в Пловдив в рамките на вчерашния ден. По време на визитата той се срещна с кмета Здравко Димитров.

Двамата разговаряха за съхраняването на идентичността на арменския народ през годините в България. Градоначалникът подчерта, че Пловдив е имал двама кметове с арменски произход, през чието управление градът отбелязва забележителен възход.

„По времето на Диран Парикян се оформя съвременният облик на града чрез реставрациите и разкопките, които прави на Стария град, Античния театър и Римския стадион. По-късно уважаваният лекар и общественик Гарабед Томасян става кмет в първите дни на демокрацията“, поясни Здравко Димитров и допълни, че Пловдив е известен като град на толерантността.

„Изключително съм щастлив, че арменската диаспора в Пловдив е толкова голяма. За нас е чест, че сред тях има много изявени личности. Важно е да запазим идентичността си и това става чрез образование, език и религия. България и Пловдив също имат специално място в арменските учебници“, заяви президентът Вахагн Хачатурян.

Визитата на арменския държавен глава в Пловдив продължи със срещи с арменската общност, посещение на Епископската базилика на Филипопол, Античния театър, къща „Хиндлиян“, арменския апостолически православен храм „Сурп Кеворк“ и основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Президентът Вахагн Хачатурян поднесе венец на паметника пред арменския храм в памет на загиналите арменци.

Гостуването му се осъществява по покана на държавния глава Румен Радев в контекста на 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година.

На срещата присъстваха още зам.-кметовете Анести Тимчев, Величко Родопски и Тодор Чонов и представители на арменската делегация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл
© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив