Пловдив си поиска от Варна акциите на Панаира

Пловдив си поиска от Варна акциите на Панаира. В декларацията, приета единодушно на днешното извънредно заседание на ОбС, се предлага 29-те процента акции на морския град или да бъдат върнати на държавата, след което да бъдат дадени на Пловдив или градът на тепетата да получи целево 16,3 милиона лева, за да откупи тези акции. За гласуваха всичките 40 присъстващи съветници, а документът е адресиран до МС, до Парламента, до ОбС на Варна и до кмета на морския град Иван Портних. Извънредната сесия беше свикана на пожар, след разпореждане от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до структурите на партията му в Пловдив да се потуши напрежението около Панаира. На практика бяха приети декларациите, предложени от ГЕРБ и от ДБ, обединени накрая в една обща. Заседанието започна с изказване на независимия съветник Слави Георгиев, който заяви, че още през далечната 2006-та година ОбС на Пловдив тогава е „отворил стълбичката, по която Георги Гергов е влязъл в Панаира и ако утре община Варна реши да продаде акциите си на бизнесмена, никой не може да я спре“. Последва изказване на иницииралите днешната сесия ГЕРБ. Председателят на групата съветници Йордан Илиев предложи държавата да отпусне 16,3 милиона лева целево, за откупуване на варненските акции, което беше подкрепено от автентичното […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Международен панаир Пловдив - палати
Снимка: Международен панаир Пловдив

Пловдив си поиска от Варна акциите на Панаира. В декларацията, приета единодушно на днешното извънредно заседание на ОбС, се предлага 29-те процента акции на морския град или да бъдат върнати на държавата, след което да бъдат дадени на Пловдив или градът на тепетата да получи целево 16,3 милиона лева, за да откупи тези акции.

За гласуваха всичките 40 присъстващи съветници, а документът е адресиран до МС, до Парламента, до ОбС на Варна и до кмета на морския град Иван Портних.

Извънредната сесия беше свикана на пожар, след разпореждане от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до структурите на партията му в Пловдив да се потуши напрежението около Панаира.

На практика бяха приети декларациите, предложени от ГЕРБ и от ДБ, обединени накрая в една обща.

Заседанието започна с изказване на независимия съветник Слави Георгиев, който заяви, че още през далечната 2006-та година ОбС на Пловдив тогава е „отворил стълбичката, по която Георги Гергов е влязъл в Панаира и ако утре община Варна реши да продаде акциите си на бизнесмена, никой не може да я спре“.

Последва изказване на иницииралите днешната сесия ГЕРБ. Председателят на групата съветници Йордан Илиев предложи държавата да отпусне 16,3 милиона лева целево, за откупуване на варненските акции, което беше подкрепено от автентичното БСП.

Йордан Василев от социалистите заяви, „че и останалите проценти на държавата в Панаира трябва да бъдат дадени на Пловдив, за да се сложи край на сагата“.

Веселина Александрова от ДБ подчерта, че „докато 29-те процента са във Варна, пловдивският общински съвет може безкрайно да взима решения срещу апорта на акциите и след това Георги Гергов да свиква общи събрания до откат“.

Тя заяви, че „решението за тези акции е отдавна взето и е много по-добро, а именно – те да бъдат върнати на държавата и прочете декларация до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да въздейства, по примера на Пловдив, и на съветниците в морския град, да изпълнят решението от преди години, неизпълнено от кмета на Варна Иван Порних, и да върнат акциите на Панаира на държавата“.

Съветникът от „Земеделски съюз“ Георги Колев заяви, че също подкрепя безвъзмездното прехвърляне на варненските акции, защото ако „морската община получи още 16 милиона лева, само по казуса пловдивски Панаир, Варна ще се обогатила с общо 60 милиона лева, представляващи двугодишната капиталова програма на града на тепетата. В сумата влизат и 45 -те милиона лева, които морският град получи за прословутата Дупка в центъра.

„За мен обаче мястото на тези акции е в държавата и всички политически формации трябва да работят върху неговото изпълнение, стопирано от Иван Портних“, подчерта още Колев.

В крайна сметка, след две прекъсвания и след епизодични пререкания с присъстващи граждани на сесията, ГЕРБ, отцепилото се от Нинова пловдивско БСП, ДБ, ВМРО и трите местни политически формации, гласуваха единодушно връщането на варненските акции на Панаира в Пловдив, дом на изложението от повече от 100 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини